Gazdag kiegészítő programok a Székely Vágtán

Gazdag kiegészítő programok a Székely Vágtán


Amíg a székelyföldi lovasok felkészülnek az idei Székely Vágtára, és kiderül, hogy hány település indul a futamokon, íme a lovasesemény kiegészítő programjainak mustrája. A Székely Vágta háromnapos programja elkészült, a kínálatban honfoglaláskori lovasíjász- és harcászati bemutató, fogathajtó verseny, huszárverbunk, magyar szablyavívás és egy világrekord-kísérlet is szerepel.

Július 11-én, szombaton a megnyitó után a Székely Vágta és a Góbé Futam előfutamaival startol az ötödik Székely Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta előfutama. A szombati napot a négyórás fogathajtó verseny tölti ki, amelynek díjátadó ünnepsége este 8 órától lesz. Vasárnap a középfutamokkal indul a nap, ezt követően a Saggitis Siculorum Egyesület lovasíjász harci bemutatója következik, majd kardos tánc és katonadalok a Szilaj Hagyományörző Egyesület előadásában. A Székely Virtus Hagyományörző Egyesület 1848-as korabeli huszár-honvéd lovas harcászati bemutatóra készül, a Blue Moon Kulturális Egyesület pedig szablyavívást szervez az Óriáspince-tetőn. Vasárnap délután a döntőkön izgulhatunk kedvenc lovasunkért, majd a kecskeméti Mátyás király citerazenekar Lóra csikós, lóra című népzenei műsorát tekinthetjük meg. A Székely Vágta kiegészítő programjainak sorát ezúttal a Spontán zenekar zárja.

Pászka Lehel világrekord-kísérlete

Már a tavaly hatalmas érdeklődés övezte Pászka Lehel világrekord-kísérletét, a lovasíjász akkor kantár és nyereg nélkül, vágtában 14 céltáblára adott le célzott lövéseket. A rekordkísérlet sikerült, viszont egy egyeztetési hiba miatt nem lett bejegyezve. Pászka Lehel ezt fogja most újra megugrani, próbálkozása minden bizonnyal hitelesített csúcsteljesítményként vonulhat be a rekordok könyvébe.

Állandó programok

Az idei Székely Vágtán nem maradnak el a klasszikus gyermekfoglalkozások, a kézművesvásár sem, az idén ötéves rendezvény legjellegzetesebb pillanatait pedig fényképkiállításon idézik meg. Az Incitato nemzetközi alkotótábor anyagából képzőművészeti kiállítás lesz megtekinthető, szombaton pedig ízelítőt kapunk Udvarhelyszék népi kultúrájából a Hargita Megyei Hagyományörző Forrásközpont jóvoltából.

Tavaly a rendezvény idejére sátorozási lehetőséget is biztosítottak a szervezők, ez idén is így lesz. A 2015-ös Székely Vágtát élő közvetítésben a www.vadon.ro honlapon lehet majd követni, a versenyszabályzat, kiírás, tudnivalók a www.szekelyvagta.ro honlapról érhetők el.
 

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama