ro

archívum

A Nemzeti Vágta futamainak sorrendje 2019-10-15

A Nemzeti Vágta futamainak sorrendje

Ünnepélyes ceremónián sorsolták ki a Nemzeti Vágta futamainak sorrendjét a budapesti Hadtörténeti Múzeumban, így eldőlt az is, melyik futamokban láthatjuk a Székely Vágta indulóit. A nagy múltú kulturális rendezvényt idén 12. alkalommal rendezik meg a Hősök terén október 19-20-án.

Összefoglaló a Duna TV-n 2019-07-02

Összefoglaló a Duna TV-n

Éld át újra a 9. Székely Vágta legszebb és legizgalmasabb pillanatait. Kétszer 50 percben foglalja össze a Duna Televízió a lovasesemény legfontosabb mozzanatait. A műsor első része megtekinthető 2019. július 6-án, szombaton 15 órától (román idő szerint), második részét 2019. július 7-én, vasárnap 15 óra 10 perctől (román idő szerint) vetítik. 

Megvannak a legeredményesebb díjugratók 2019-06-30

Megvannak a legeredményesebb díjugratók

A Székely Vágta második napján, vasárnap délelőtt kezdődött a Régió Díjugrató Kupa, amelyen hat kategóriában méretkeztek meg az ország számos részéről érkező díjugratók.

 

Kászonaltíz nyerte a Góbé futamot 2019-06-30

Kászonaltíz nyerte a Góbé futamot

Miután lova sérülése miatt Csíkszentkirály lovasának vissza kellett lépnie, csak két lovas állt rajthoz a 9. Székely Vágta Góbé futamának döntőjében. Bereck vagy Kászonaltíz a jobb lovas – ez volt a kérdés. A futam indításakor mindkét lovas jól kezdett, a végén Kászonaltíz lovasa, Ferencz Árpád ás Tajga győzedelmeskedtek.

 

Kovászna a 9. Székely Vágta győztese 2019-06-30

Kovászna a 9. Székely Vágta győztese

Többezer ember előtt zajlott a 9. Székely Vágta döntője, amelyen a tét – a pénznyeremények mellett – ezúttal is Székelyföld képviselete volt a budapesti Nemzeti Vágtán. Négy ló és lovas ereje feszült egymásnak, akik mind nyerni akartak. A start Kovászna lovasának, Fazakas János Alpárnak indult a legjobban, lendületét pedig sikerült egészen a célig megőríznie, így szerezve meg a bajnoki címet települése számára.

 

László Pál duplázott 2019-06-29

László Pál duplázott

Idén immár harmadszor szállhatnak versenybe huszáraink a legvitézebb huszár címért, amelyen különböző akadályokat teljesítve, a legjobb időt elérve lehetett megszerezni ezt a titulust. Péntek este, a Székely Vágta nyitónapján nyolc huszár bizonyította rátermettségét az ügyességi versenyen, amelyen ezúttal is László Pál közhuszár lett a legjobb.

 

Elindult a 9. Székely Vágta 2019-06-29

Elindult a 9. Székely Vágta

Kilencedszer zúgott fel a Klapka induló, miközben elindult a díszmenet. Majd felhúzták a hatalmas székely zászlót, ezzel szimbolizálva, hogy a székelyek ezen a napon az Óriáspince-tetőn ünnepelnek. A versenyzők fogadalmat tettek a sportszerű versenyzés mellett, majd  Dr. Nagy József, a kaposvári Somogyi huszárok huszárkapitánya, a Székely Vágta főkapitánya hivatalosan is elindította a Székely Vágta futamait.

 

Csíkszentkirály, Bereck és Kászonaltíz lovasa a Góbé döntőben 2019-06-29

Csíkszentkirály, Bereck és Kászonaltíz lovasa a Góbé döntőben

Nyolc lovas állt rajthoz a Székely Vágta szombati napján a Góbé előfutamokban. A sorsolás következtében három futamot sorsoltak, az első kettőben három induló, az utolsóban már csak két lovas küzdött meg egymással. A vasárnapi döntőbe minden futam győztese, azaz Csíkszentkirály, Bereck és Kászonaltíz versenyzője jutott.

 

Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasa a Székely Vágta döntőjében 2019-06-29

Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasa a Székely Vágta döntőjében

Az idei Székely Vágta minden eddiginél több új lovast állított pályára, ami azért volt kuriózum, mert így igencsak nehézkes volt megtippelni egy-egy futam kimenetelét, tekintve, hogy az új lovakról és lovasokról nem lehetett tudni, mi rejlik bennük. A rutin aztán mégiscsak meghozta gyümölcsét, a veteránok taroltak a futamokban. Négy előfutamból került ki a vasárnapi döntő mezőnye: Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasa bizonyult a legjobbnak.

 

Visszatér az Óriáspince-tetőre a Nemzeti Lovas Színház 2019-06-28

Visszatér az Óriáspince-tetőre a Nemzeti Lovas Színház

A nagysikerű mozifilm után, lovasszínházi változatban elevenedik meg a magyar csodakanca, Kincsem története. A Nemzeti Lovas Színház negyedszer tér vissza a Székely Vágtára, ezúttal pedig a KINCSEM: A LEGYŐZHETETLEN című lovasdrámáját hozza el a székelyföldi közönségnek.

 

 

Kisorsolták a 2019-es futamok indulóinak sorrendjét 2019-06-28

Kisorsolták a 2019-es futamok indulóinak sorrendjét

Kialakult a végleges versenyzői lista: huszonnégy lovas áll rajthoz a 9. Székely Vágtán. Az állatorvosi vizsgálat során három lovast zártak ki: kettőt sántaság miatt a Székely Vágta futamból (Ürmös, Gyergyóditró), egyet pedig a lovon található seb miatt a Góbé futamból (Gyergyószentmiklós). Az előfutamok programja változik: először a Góbé előfutamokra kerül sor, majd 14.30-tól veszi kezdetét a Székely Vágta futam selejtezője.

 

Újult mezőnnyel rajtol a 9. Székely Vágta 2019-06-19

Újult mezőnnyel rajtol a 9. Székely Vágta

Minden eddiginél több új ló és lovas áll rajthoz a kilencedik Székely Vágtán: a budapesti Nemzeti Vágta kvalifikációs futamára tizennyolc, a Góbé futamra tíz település nevezett be lovast. Kérdés, hogy az újoncok tarolnak idén, vagy megtartja bajnoki címét a tavaly bravúros teljesítményt nyújtó Tamás Csaba és Fiber Farkaslaka számára.

 

Székely Vágta 2019: június 14-ig lehet jelentkezni 2019-05-16

Székely Vágta 2019: június 14-ig lehet jelentkezni

Új időpontban és új programokkal várja a lovak szerelmeseit az Óriáspince-tetőre az idei Székely Vágta. A lovasrendezvény ebben az évben 2019. június 28–30. között zajlik, az újdonságok között pedig lesz díjugrató régió kupa is. Egyelőre a lovasokra szegeződik a reflektorfény, indul ugyanis a jelentkezés a Székely Vágta futamaira. Idén is három futamot láthatnak a nézők: a budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutamát, a Góbé-futamot, valamint a nemzetközi futamot.

Pályázati kiírás a Székely Vágta kulturális programjaira 2019-05-14

Pályázati kiírás a Székely Vágta kulturális programjaira

A Vadon Egyesület pályázatot hirdet a 2019. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára. Pályázni lehet lovassport, illetve hagyományőrzés tárgykörökben. A pályázati űrlap a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal 21-es irodájában (1918. December 1. utca, 2. szám, Sepsiszentgyörgy) igényelhető naponta 8-16 óráig, valamint letölthető a www.szekelyvagta.ro honlapról.

Összefoglaló a nyolcadik Székely Vágtáról 2018-07-16

Összefoglaló a nyolcadik Székely Vágtáról

Izgalmakkal teli versenyeket láthatott a közönség a hétvégén lezajlott nyolcadik Székely Vágtán. Négy kategóriában hirdettek győztest, a futamok mellett pedig színes lovasprogramok is helyet kaptak a kínálatban. Mint minden évben, a Székely Vágta médiapartnere, az MTVA és Duna TV stábja ezúttal is 50 perces összefoglalóban mutatja meg a legfontosabb pillanatokat.

Bodó Zoltán ismét győzött fogathajtásban 2018-07-15

Bodó Zoltán ismét győzött fogathajtásban

Némi csúszással indult a szombat délutánra tervezett fogathajtó verseny, amelyre ezúttal is kettes és négyes fogatok, valamint pónifogatosok neveztek be, szám szerint tizenegyen. A Szász ikrek legfiatalabb versenyzőkként vettek részt a fogathajtáson. Bodó Zoltán duplán duplázott: idén is ő lett kettes és négyes fogattal is a győztes.

A mai futamok indulóinak sorrendje 2018-07-15

A mai futamok indulóinak sorrendje

A tegnap esti sorsolás következtében kialakult a mai futamok mezőnye, délelőtt két kvalifikációs futam lesz, délután négy döntő futam. A nemzetközi futamnak két előfutama lesz, a Székely Vágta döntőjébe szintén két futamból kvalifikálnak a lovasok. A Kishuszár Vágta és a Góbé-futam indulóinak sorrendje is megvan.

Két bajnok és két újonc a döntőben 2018-07-15

Két bajnok és két újonc a döntőben

Felfokozott hangulatban zajlott a Székely Vágta középdöntője, a sorsoláson igencsak erős lovasokat sikerült egymás mellé állítani. Talán az első futamban szusszanhattak egy kicsit a lovasok, hiszen itt „csak” egy korábbi bajnok indult. A második futamban két győztes is futott, de borítékolható volt a farkaslaki és maksai lovasok felzárkózása is.

Kolumbán Örs a győztes kishuszár 2018-07-15

Kolumbán Örs a győztes kishuszár

Igazi virtussal harcoltak a győzelemért a kishuszárok is, akik a vasárnapi futamban, idén először kaptak lehetőséget arra, hogy megméretkezzenek hasonló futamban. Farkas Ábel Húr, Farkas Árpád Dán, Attl Karina és Kolumbán Örs ültek nyeregbe, és felnőtt lovasokat meghazudtoló profizmussal, hatalmas tempóban galoppoztak.

Kovászna a Góbé-futam nyertese, nemzetköziben Mihalcea Valentin győzött 2018-07-15

Kovászna a Góbé-futam nyertese, nemzetköziben Mihalcea Valentin győzött

Bravúrosra sikeredett a Góbé-futam döntője is, amelyben Kovászna, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely lovasai méretkeztek meg a címért és a pénznyereményért. A győztes Fazakas János Alpár lett, Boszporuszi Naptűz lova hátán, Kovászna számára.

Farkaslaka a Székely Vágta bajnoka 2018-07-15

Farkaslaka a Székely Vágta bajnoka

Nem mindennapi futamot láthatott a nagyérdemű, a Székely Vágták eddigi legizgalmasabb és legnagyobb meglepetést tartogató döntőjét futotta Kézdivásárhely, Lemhény, Farkaslaka és Maksa lovasa. Két korábbi bajnok és két újonc, az utolsó félkörben fej-fej mellett haladva küzdött a Székely Vágta győzelméért. Meglepő eredmény született, nyert az új erő: Tamás Csaba Fiber hátán Farkaslaka számára szerzett bajnoki címet. A vándorszablya visszatér Hargita megyébe.

Bajcsi Anna és György Amanda a díjugratás nyertesei 2018-07-15

Bajcsi Anna és György Amanda a díjugratás nyertesei

Díjugratás 2012-ben volt először a Székely Vágta keretében, azóta szünetelt ez a nemes sportág a programkínálatban. 2018-ban azonban, a Vadon Egyesület lovardájának jóvoltából, a Foxvet támogatásával újra megvalósult a verseny.

Nyolcadszor is Székely Vágta 2018-07-14

Nyolcadszor is Székely Vágta

A nyolcadik alkalommal megszervezett Székely Vágta méltó helyet foglal el a lovasrendezvények között, Székelyföld legnagyobb lovas eseményeként a lovas hagyományok ápolását, őrzését vállalta fel. A budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutamaként a székely lovasok képviseletét biztosítja a magyar versenyre. A nyolcadik Székely Vágta, hagyományosan, pompás megnyitó keretében nyílt meg, amelyen a huszár hagyományőrzők és az induló lovasok kerülnek reflektorfénybe. A székely lobogó felvonása, a nyitóbeszédek megtartása és a versenyzők eskütétele után, Dr. Nagy József, a kaposvári Somogyi huszárok huszárkapitánya, a Székely Vágta főkapitánya megadta a felhívó szót a Székely Vágta elindítására.

Erős középdöntő lesz 2018-07-14

Erős középdöntő lesz

A papírforma beigazolódott, a korábbi győztes lovak és lovasok mind jól vették az akadályt, és rajt-cél győzelmet aratva kerültek a Székely Vágta középdöntőjébe. Jól bizonyítottak a további esélyesek is, ők is ott vannak a középdöntőben.

Megvan a Góbé-futam döntős mezőnye 2018-07-14

Megvan a Góbé-futam döntős mezőnye

A Székely Vágta futamai után, elindult a Góbé-futam is, amelyben nyolc lovas állt pályára. Itt is nagyon erős lovak küzdöttek a továbbjutásért, a vasárnapi döntőbe csak az első helyezést elért lovas juthat.

A Népiskola is jelen lesz a Vágtán 2018-07-13

A Népiskola is jelen lesz a Vágtán

A régió legjelentősebb lovas eseményei között is kiemelt fontosságú a Székely Vágta, amelyen idén, premierben a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákjai is részt vesznek – természetesen nem a lovas, hanem a kísérőprogramok közt.

Ki lesz a legvitézebb huszár? 2018-07-13

Ki lesz a legvitézebb huszár?

Tizenkét indulója lesz a második alkalommal megszervezett huszár ügyességi versenynek, amelynek tétje a legügyesebb, legvitézebb huszár cím elnyerése. Erre a versenyre egy katonai hagyományőrző egység legfeljebb négy tagja nevezhet be, korhű egyenruhában és fegyverzettel.

Eldőlt az indulók sorrendje 2018-07-13

Eldőlt az indulók sorrendje

Szokásos módon, a versenyzők regisztrációjával, állatorvosi vizsgálattal, majd technikai értekezlettel vette kezdetét a 2018-as Székely Vágta első napja. Az ellenőrzést követően két lovas nem fog rajthoz állni: a székelyudvarhelyi versenyző lova sérülése miatt kényszerült távol maradni, a Góbé-futamos csíklázárfalvi versenyzőt pedig lova sántasága miatt kizárták a versenyből. 

László Pál a legvitézebb huszár 2018-07-13

László Pál a legvitézebb huszár

A gyergyószentmiklósi László Pál bebizonyította, hogy nem csak lóversenyzésben ügyes, hanem az akadálypályáktól sem riad vissza. A Székely Vágta futamok örökös versenyzője most ismét remekelt: ő lett a legügyesebb huszár a Székely Vágta nyitónapján megszervezett versenyen. Tizenhárman próbáltak szerencsét, köztük egy kishuszár is.

A Székely Vágta kísérőprogramjainak részletei 2018-07-10

A Székely Vágta kísérőprogramjainak részletei

A Székely Vágtát, mint minden évben, idén is számos kísérő lovasprogram színesíti, amelyeken többségében a térség lovas egyesületei vesznek részt. 2018-as kínálatunkban lesz lovas színdarab, tüzes show és operett est is, visszatér a díjugratás, emellett pedig lovasíjász bemutatók és fogathajtás is szerepel a programban.

Medveles 2018-07-09

Medveles

Székelyföldön a turisták egyre többször látnak medvét a kiránduló helyeken pl. a Szent Anna-tónál, ahol még a lehetőséget is keresik, hogy egyre közelebb kerüljenek a medvéhez, és megörökítsék a nagy találkozást egy szelfivel. Pedig az a kedves, barna szőrgombóc, aki vadmálna helyett kürtőskalácsot kunyerál, bizony vadállat.

Pál Attila színművész és vendégei operett estje: válogatás operett-, musical- és világslágerekből 2018-07-09

Pál Attila színművész és vendégei operett estje: válogatás operett-, musical- és világslágerekből

Pál Attila színművész a kecskeméti Katona József Színház tagja. 1986-ban, a Színház- és Filmművészeti Főiskola befejezése után rögtön kapta lehetőséget, hogy Kecskeméten helyezkedjen el, ennek immár 32 éve.

Négy kishuszár galoppozik 2018-07-09

Négy kishuszár galoppozik

A budapesti Nemzeti Vágtán azért indult útjára a Kishuszár Vágta, hogy az utánpótlásnak is legyen lehetősége kipróbálni magát hasonló versenyben. A Székely Vágta szervezőcsapatának pedig az a célja vele, hogy azoknak a gyerekeknek is lehetőséget adjon a versenyzésre, akik arról álmodnak, hogy ők is megküzdenek egyszer a Hősök terén.

26 versenyző indul a Székely Vágtán 2018-07-05

26 versenyző indul a Székely Vágtán

A 2018-as Székely Vágtán 26 lovas áll rajthoz: 15-en a Székely Vágta futamán, a Nemzeti Vágtára való kijutásért küzdenek, 11-en a Góbé futamon vesznek részt. Minden idők legerősebb futamaira készülhetünk, hiszen jónéhány Székely Vágta nyertes galoppozik, és mind arra törekszenek, hogy megismételjék győzelmüket.

Más, amatőr versenyen való részvétel kizárást von maga után 2018-06-22

Más, amatőr versenyen való részvétel kizárást von maga után

A Nemzeti Vágta szabályzata értelmében, minden lovas, aki bármilyen nemű fekete, azaz nem hivatalos, amatőr versenyen vesz részt, kizárást kap a Nemzeti Vágta összes futamáról, beleértve az előfutamokat is.

Nemzetközi futam hat lovassal 2018-06-22

Nemzetközi futam hat lovassal

Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója a nemzetközi futam részleteit ismertette, mondván, idén is hat lovas áll rajthoz a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán való részvételért, ahol a győztes Romániát képviseli majd a budapesti versenyen.

Változatos kísérőprogramok 2018-06-22

Változatos kísérőprogramok

Ahogyan a korábbi években is, idén is pályázat révén döntötték el a futamokat kiegészítő lovas programokat: a szervezőknek 11 pályázat közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat.

Táncház és díjugratás a Székely Vágtán 2018-06-22

Táncház és díjugratás a Székely Vágtán

Hamarosan újra szurkolhatunk kedvenc lovasainknak Székelyföld legnagyobb lovasünnepén, a Székely Vágtán. A lovasrendezvényt idén július 13–15. között tartja Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület.

Kishuszár versennyel erősít az idei Székely Vágta 2018-06-04

Kishuszár versennyel erősít az idei Székely Vágta

Elindult a jelentkezés a 2018-as Székely Vágtára. A szervezők, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület, olyan székely lovasok jelentkezését várja, akik bizonyítani szeretnék, hogy nyeregbe termettek, és szívesen megméretkeznének Székelyföld képviseletéért a budapesti Nemzeti Vágtán.

Először lesz kishuszár vágta 2018-06-04

Először lesz kishuszár vágta

Már a tavaly volt indulója a Nemzeti Vágta kishuszár futamának, akkor a sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs képviselte a Székely Vágta csapatát, valamint Sepsiszentgyörgyöt a fiatalok vágtáján. Idén ez a képviselet is verseny keretében dőlhet el.

Szabadtéri táncház 2018-06-04

Szabadtéri táncház

A Székely Vágta keretén belül, szombat este, azaz július 14-én egy nagyszabású székelyföldi, szabadtéri táncházra kerül sor, amelyen több település táncegyüttesei vesznek részt, így képviselve Kovászna, Hargita és Maros megyét.

Pályázati kiírás a Székely Vágta kísérőprogramjaira 2018-05-16

Pályázati kiírás a Székely Vágta kísérőprogramjaira

A Vadon Egyesület pályázatot hirdet a 2018. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára

Jó helyeken startolnak a székelyföldi lovasok 2017-09-07

Jó helyeken startolnak a székelyföldi lovasok

Kisorsolták a 10. Nemzeti Vágta előfutamain versenyző 72 település sorrendjét, amely alapján szeptember 16-án rajthoz állhatnak lovak és lovasaik a fővárosi Hősök terén. A sorsolás eredményeként Sepsiszentgyörgy az első előfutam első pályájáról indul, Nyújtód a negyedik előfutam második pályájáról, Előpatak a hatodik előfutam harmadik pályájáról, Kézdivásárhely a hetedik előfutam első pályájáról, Mikóújfalu pedig a tizedik előfutam negyedik pályájáról méretkezik meg.

Székely Vágta összefoglaló a Duna Televízióban 2017-07-20

Székely Vágta összefoglaló a Duna Televízióban

Kétszer egyórás műsor foglalja össze a 2017-es Székely Vágtát, amelyet a Duna Televízió sugároz július 22-én, szombaton és július 23-án, vasárnap román idő szerint 13.45-kor. Az összeállítás ismétlését július 24-én, hétfőn román idő szerint 20.00 órától és július 25-én, kedden román idő szerint 19.45-től láthatják a Duna World csatornán. 

Fogathajtó verseny: Bodó Zoltán lett a legjobb 2017-07-16

Fogathajtó verseny: Bodó Zoltán lett a legjobb

Tizenöt fogat jelent meg a szombat délutáni fogathajtó versenyen, egyes-, kettes- és négyes fogatokkal indultak a versenyzők. Volt pónifogat is, az ifjú tehetségekről bizonyára még sokszor hallunk majd.

Csíkkozmás nyerte a Góbé Futamot 2017-07-16

Csíkkozmás nyerte a Góbé Futamot

Bálint András Szellő hátán, László Pál Sába hátán és Veress Bálint Boszporuszi Naptűz hátán indult a Góbé futam döntőjében, és mindannyian egy célt láttak maguk előtt: megnyerni az utolsó futamot.

Kézdivásárhely a Székely Vágta győztese 2017-07-16

Kézdivásárhely a Székely Vágta győztese

Berde Lóránd egyszer azt nyilatkozta, hogy meg akarja nyerni a Székely Vágtát. Nos, úgy látszik, akarata és álma teljesült, Anci lova nyergében meghozta a győzelmet Kézdivásárhely számára.

Mojzi Árpád nyerte a Szent László ügyességi versenyt 2017-07-15

Mojzi Árpád nyerte a Szent László ügyességi versenyt

Elstartolt a Székely Vágta, a lovasrendezvény első programpontja a lovashuszárokat állította megmérettetés elé. Bár a szervezők futamként hirdették, a Szent Lászlóról elnevezett programpont egy ügyességi verseny volt, amelyet a Szent László-év tiszteletére szervezett meg a Székely Vágta szervezőcsapata.

„Felemelő érzés székelynek lenni” 2017-07-15

„Felemelő érzés székelynek lenni”

Hetedszer vette kezdetét a Székely Vágta, amelynek hivatalos megnyitóján a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, valamint a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred huszárai működtek közre. A székely zászló ünnepélyes felvonása után az elöljárók köszöntői következtek, majd letették az esküt a Székely Vágta és a Góbé futam indulói.

Gyergyószentmiklós, Csíkkozmás és Szotyor lovasa a Góbé-döntőben 2017-07-15

Gyergyószentmiklós, Csíkkozmás és Szotyor lovasa a Góbé-döntőben

Nagyszerű futamokat láthattunk a Székely Vágta Góbé futamán, amelyben egy négyes és egy hármas mezőny indult. Az első előfutamból az első két helyezett, a második előfutamból csak a legjobb jut a vasárnapi döntőbe.

Nyolcan a középfutamban 2017-07-15

Nyolcan a középfutamban

A Székely Vágta középfutamába való jutásért galoppozott az előfutamokban induló tizennégy lovas, láthatóan mindegyikük komolyan vette a megmérettetést, hiszen így egy lépéssel közelebb kerültek a végső célhoz, a budapesti Nemzeti Vágtához.

Kézdivásárhely, Mikóújfalu, Nyujtód és Előpatak lovasa a döntőben 2017-07-15

Kézdivásárhely, Mikóújfalu, Nyujtód és Előpatak lovasa a döntőben

Ha valamiért megéri lovasversenyt nézni, az az, amikor váratlan fordulat következik be a futam során. Nos, a Székely Vágta középfutamában egy erős futamot és egy eszes futamot láthatott a nagyérdemű.

Módosult a Székely Vágta programja 2017-07-14

Módosult a Székely Vágta programja

A hétvégi (július 14-16.) bizonytalan időjárás miatt a Székely Vágta programja több pontban módosul. A vasárnapi, délutáni programok egyelőre a meghirdetett időpontok szerint zajlanak, ezek abban az esetben változnak, ha az időjárás másképp kívánja. 

Az indulók sorrendje 2017-07-14

Az indulók sorrendje

Ezúttal sem zajlott izgalommentesen a Székely Vágta állatorvosi vizsgálata, a szakvizsgálat során három lovat nem engednek pályára a hétvégi futamokon, egy lovat pedig visszahívtak egy második vizsgálatra is szombat reggelre, ekkor dől el, hogy pályára állhat-e.

Buszjáratok a Vágtára 2017-07-10

Buszjáratok a Vágtára

A rendezvény ideje alatt a Multitrans egésznapos járatot biztosít (megállók.: Népművészeti Iskola-Központi Református Templom-Söröző-Állomás épülete) Sepsiszentgyörgy és az Óriáspince-tető között a következőképpen:

Aranyparipa-díj 2017-07-10

Aranyparipa-díj

Az Aranyparipa-díjat a legápoltabb lovaknak adják, a díj célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát.

Az Equimundo lovasbolt különdíjai 2017-07-10

Az Equimundo lovasbolt különdíjai

Az Equimundo különdíját a Székely Vágta győztese kapja, amely idén egy teljes Tattini-Daslö lótextília szett, azaz egy nyári lótakaró, egy téli istálló takaró, egy izzasztó, egy szett kombinált fásli, valamint egy vízálló nyeregszállító táska.

Vándorszablya 2017-07-10

Vándorszablya

Első alkalommal 2014-ben került sor egy vándorszablya felajánlására, amelyet készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének adott. A szablya hagyományos kézi kovácsolással készített, edzett pengével ellátott, kecskebőrrel bevont markolat, melyet sárgaréz drótfonat díszít, és gravírozva található benne a győztes neve.

Románia képviselőjét kiválasztó futam a Nemzeti Vágtára 2017-07-10

Románia képviselőjét kiválasztó futam a Nemzeti Vágtára

A Nemzeti Vágta 2013-ban még szélesebbre tárta kapuit, hiszen akkor rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen a Székely Vágta szervezői révén Romániát képviselő lovas is megméretkezett.

Elkészült A csillagösvény népe főcímdala 2017-07-10

Elkészült A csillagösvény népe főcímdala

Elkészült A csillagösvény népe eredettörténeti táncköltemény főcímdala, amelyet a főszerepet játszó Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső színház tagja, valamint Erőss Judit, a Háromszék Táncegyüttes tagja énekelt fel, Kövi Artúr Bálint zeneszerző zenéjére. A főcímdal címe Fényöröm.

Sámánok lézerfényben 2017-06-30

Sámánok lézerfényben

Sámánok, mutatványosok, fejedelmek és királyok sürögnek-forognak a Berde Áron Közigazgatási Szakközépiskola tornatermében – javában folynak A csillagösvény népe című eredettörténeti táncköltemény próbái, amelynek ősbemutatója július 15-én, 21 óra 30 perckor lesz a Székely Vágtán.

Végleges a Székely Vágta futamainak mezőnye 2017-06-29

Végleges a Székely Vágta futamainak mezőnye

Összeállt a végleges mezőny a július 14–16. között szervezendő Székely Vágtára. A versenyzők között rutinos lovasok és új indulók is vannak, összesen huszonöten állnak majd rajthoz, hogy elhozzák a főnyereményt, amely a budapesti Nemzeti Vágtán való részvételt jelenti. Tizenhatan a Székely Vágta futamaira, kilencen a Góbé futamra adták be jelentkezésüket.

Készül az eredettörténeti táncköltemény 2017-06-27

Készül az eredettörténeti táncköltemény

A Háromszék Táncegyüttes táncosai már túl vannak az első próbákon Orza Călin rendező-koreográfussal, a napokban a lovasok is tanulják a részüket A csillagösvény népe című eredettörténeti tánckölteményre, amelyet a Székely Vágtán mutatnak be július 15-én este. A helyi alkotók által színre vitt produkcióban több mint száz fős csapat vesz részt.

Árusok figyelmébe2017 2017-06-20

Árusok figyelmébe2017

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Székely Vágta szervezője, vendéglátóipari egységek, árusok (kürtőskalács, lángos, hot-dog, popcorn, kukorica, vattacukor, jégkása, fagylalt, gyógyvíz, sajtok, vadhús, borok) jelentkezését várja a 2017. július 14–16. között sorra kerülő rendezvényre.

Nagyobb nyereményekért folyik a verseny a Székely Vágtán 2017-06-20

Nagyobb nyereményekért folyik a verseny a Székely Vágtán

A budapesti Nemzeti Vágta 2017. évi versenykiírásának és versenyszabályzatának változásai miatt, az elmúlt hetekben több egyeztetés történt az Erdélyben szervezett különböző lovasversenyek szervezői között, különös tekintettel a síkpályán tartandó galoppversenyekre.

Saját készítésű produkcióval készül a Székely Vágta 2017-05-25

Saját készítésű produkcióval készül a Székely Vágta

Immár hetedik alkalommal startolnak el a Székely Vágta futamai a háromszéki Óriáspince-tetőn. A rendezvényt idén július 14–16. között tartják, s bár a szabályzatban, a pályakialakításban és a elrendezésben nem lesz számottevő változás, a Székely Vágta hatalmas újdonságot tartogat: a szervezők úgy döntöttek, megérett az idő arra, hogy saját készítésű, helyi közreműködőkkel és alkotókkal készülő lovas és táncos produkciót mutassanak be. A székelyek eredettörténetét bemutató művet július 15-én, szombaton este láthatja a nagyérdemű A csillagösvény népe címmel.

Pályázati felhívás2017 2017-05-19

Pályázati felhívás2017

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület pályázatot hirdet a 2017. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára. 

Pályázati felhívás2017, 2017-05-12

Pályázati felhívás2017,

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület pályázatot hirdet a 2017. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára. 

 

Székely Vágta a Duna Televízióban 2016-07-14

Székely Vágta a Duna Televízióban

Kétszer 52 perces összefoglalóban mutatja be a Duna Televízió a 2016-os Székely Vágtát. A háromnapos lovasünnepen hatalmas stáb dolgozott azon, hogy a lehető legtöbbet mutathassanak meg a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutamából. Az adást július 16-án, szombaton és július 17-én, vasárnap, román idő szerint 13:55-kor lehet megtekinteni.

A tombola nyertes száma 2016-07-11

A tombola nyertes száma

Vasárnap délután, a Székely Vágta döntője előtt történt a tombola sorshúzása, összesen 432 tombolajegyet értékesítettek az infópontnál. A nyertes szám a 144-es, az első pótszám a 375-ös, a második a 253-as. A nyertes szelvénnyel július 18-ig lehet jelentkezni a sepsiszentgyörgyi Városimázs Irodában. Amennyiben a nyertes szám tulajdonosa nem jelentkezik az időpontig, úgy az első pótszám lép érvénybe.

Lemhény, Gyergyószárhegy, Réty és Mikóújfalu lovasa a döntőben 2016-07-10

Lemhény, Gyergyószárhegy, Réty és Mikóújfalu lovasa a döntőben

Kialakult a Székely Vágta döntő futamának mezőnye, és rögtön az első középfutamban megtörtént az, ami a Székely Vágta történetében még nem volt: a futam győztesét kizárták a versenyből. A délutáni döntőben Lemhény, Gyergyószárhegy, Réty és Mikóújfalu lovasa fut.

Gyergyószentmiklós nyerte a Góbé Futamot, Sandru Ion a nemzetközi győztes 2016-07-10

Gyergyószentmiklós nyerte a Góbé Futamot, Sandru Ion a nemzetközi győztes

László Pál és Dáriusz, Tamás Csaba és Mercédesz, Orbán István és Shaba szálltak harcba a Góbé Futam győzelméért. Állatorvosi tanácsra a sepsiszentgyörgyi lovat nem engedték futni a Góbé-döntőben. A döntő futamot magabiztosan nyerte László Pál Dáriusszal, így szerezve meg az első helyet Gyergyószentmiklós számára.

Zsigmond János duplázott, újra Lemhény a Székely Vágta győztese 2016-07-10

Zsigmond János duplázott, újra Lemhény a Székely Vágta győztese

Lemhény lakói bizonyára nagyon büszkék lovasukra és lovukra, Zsigmond János és Timpex Amata kiváló párost alkotnak, hiszen immár másodszor lettek a legjobbak a Székely Vágtán. Nem csoda, hiszen ők ketten már a Nemzeti Vágtán is bizonyítottak: 2014-ben negyedik helyet hoztak Székelyföldnek a magyar galoppversenyről. A Székely Vágta további székely képviselői a Nemzeti Vágtán Réty és Mikóújfalu lovasa, szervező településként pedig Sepsiszentgyörgy is megy a Nemzeti Vágtára.

Székely huszár előtt tiszteleg a Nemzeti- és Székely Vágta 2016-07-09

Székely huszár előtt tiszteleg a Nemzeti- és Székely Vágta

Huszárfelvonulással, a székely lobogó felvonásával és a versenyzők bevonulásával, majd fogadalomtételével vette kezdetét a 6. Székely Vágta a Maksa közelében lévő Óriáspince-tetőn. A hivatalos megnyitón a Nemzeti Vágta részéről Dr. Nagy József, hagyományőrző huszártiszt bejelentette: a Nemzeti Vágta történetében idén először a versenyek vezéralakja egy székely hős, az 1848-49-es szabadságharc huszárezredese, Kiss Sándor. 

Kialakult a Góbé Futam döntős mezőnye 2016-07-09

Kialakult a Góbé Futam döntős mezőnye

Miután Sepsikőröspatak lovát állatorvosi javaslatra visszahívták, 13 lovas küzdött a Góbé Futam döntőjébe való jutásért. Az izgalmas futamokban Barót, Gyergyószentmiklós, Farkaslaka és Sepsiszentgyörgy bizonyult a legjobbnak, így ők jutottak tovább a vasárnapi Góbé-döntőbe.

Orosz László nyerte a fogathajtó versenyt 2016-07-09

Orosz László nyerte a fogathajtó versenyt

Tizenegy fogat jelent meg a szombat délután rendezett fogathajtó versenyen, köztük olyan fogathajtók, akik világversenyeken is értek már el dobogós helyezést. A legtöbb pontot szerző fogathajtó idén Orosz László lett, őt követte a rangsorban Bartalis Attila és Szőcs Lehel fogata. A fogathajtón Bodó Zoltán, többszörös országos fogathajtó bajnok is tartott bemutatót a Váncsa-farm négyesfogatával, aki idén részt vesz a négyesfogathajtó világbajnokságon, Románia képviseletében.

Megvan a Székely Vágta középdöntője 2016-07-09

Megvan a Székely Vágta középdöntője

Nyolc lovas galoppozik a Székely Vágta vasárnap déli középdöntőjében, köztük a két korábbi Vágta-győztes ló is fut, Timpex Amata (Lemhény) és Gamma (Gyergyószárhegy), illetve lovasaik, Zsigmond János és Fazakas Géza. A középdöntőben ott van még Kézdivásárhely, Mikóújfalu, Kilyén, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Réty versenyzője is. 

Indulási sorrend a vasárnapi futamokon 2016-07-09

Indulási sorrend a vasárnapi futamokon

Szombat délután tartották a Székely Vágta középfutamainak, a Góbé Futam és a nemzetközi futam döntőjének sorsolását. A középdöntőben két futamot láthatunk, ebből az első két helyezett jut a vasárnap délutáni döntőbe. A Székely Vágta első középfutama bizonyára sok fordulatot tartogat, hiszen a két korábbi győztest, Zsigmond Jánost (Lemhény, 2014) és Fazakas Gézát (Gyergyószárhely, 2015) egy futamba sorsolták.

A Székely Vágta indulóinak sorrendje 2016-07-08

A Székely Vágta indulóinak sorrendje

Állatorvosi vizsgálattal, technikai értekezlettel, majd az indulási sorrend kisorsolásával indult a Székely Vágta első napja. A 31 jelentkező közül 28 jelent meg az állatorvosi vizsgálaton, Nyárádszereda, Beresztelke és Marosvásárhely hiányzott a felmérésről, ez pedig azt vonta maga után, hogy lovasaik nem állhatnak rajthoz a holnap induló futamokon. A Székely Vágta és a Góbé Futam végső indulószáma tehát 14-14, a nemzetközi futamban induló hat román ló mind átment a vizsgálaton.

Nemzetközi futam hat román lovassal 2016-07-07

Nemzetközi futam hat román lovassal

Hatodik éve telik meg élettel az Óriáspince-tető, ahol a Székely Vágta indulói és résztvevői veszik birtokba a teret, hogy a három napon át tartó lovasünnepen szurkoljanak településüknek a Nemzeti Vágtára való kijutásért. A galoppverseny 2016-os kiadása a finisben van, minden a helyére került, indulhat a Székely Vágta. A lovasrendezvény ménesbemutatóval veszi kezdetét és nemzetközi futammal erősít.

Elküldjük a Nemzeti Vágtára! 2016-07-04

Elküldjük a Nemzeti Vágtára!

A Székely Vágta partnerei, a Transilvania Tourist Service és a DER Touristik csoport felajánlásából 500 euró értékű csomagot sorsolunk ki a tombolát vásárlók között. Az utazás időpontja 2016. szeptember 16-19., 3 éjszaka, a szállás az Ibis Budapest Centrum 3* hotelben lesz. A nyereményben szerepel még egy 72 órás Budapest Card két fő részére, 2 órás vacsorával egybekötött hajókirándulás a Dunán és 2 darab hétvégi belépőjegy a Nemzeti Vágtára.

Néhány információ a kiegészítő programokról 2016-07-04

Néhány információ a kiegészítő programokról

A Székely Vágta futamait színes kísérőprogramok színesítik, a honfoglaláskori lovasíjász-harcászati bemutatótól, a gyerekfoglalkozásokon át egészen a lovasíjász bemutatóig. Idén is lesz fogathajtó verseny, újdonságként pedig szablyavívás és lovaskaszkadőr bemutató is.

Buszjáratok a Vágtára Sepsiszentgyörgyről 2016-07-04

Buszjáratok a Vágtára Sepsiszentgyörgyről

A rendezvény ideje alatt egésznapos járatot biztosítunk (megállók: Népművészeti Iskola-Belvárosi Református Templom-Söröző-Állomás épülete) Sepsiszentgyörgy és az Óriáspince-tető között a következőképpen:

31 lovas indul a Székely Vágtán 2016-07-04

31 lovas indul a Székely Vágtán

Július elsején zárult a jelentkezés a Székely Vágtára, az idei versenyen 31 lovas áll rajthoz, ebből 15-en a Székely Vágta futamon, 16-an pedig a Góbé Futamon indulnak. Kovászna megyéből összesen 20 lovas, Hargita megyéből 8 lovas, Maros megyéből pedig 3 lovas próbálja ki magát a galoppversenyen.

EQUIMUNDO NYEREG KÜLÖNDÍJ – hadd kapja a legjobbat a legjobb 2016-07-04

EQUIMUNDO NYEREG KÜLÖNDÍJ – hadd kapja a legjobbat a legjobb

Az Equimundo különdíját egy teljesen felszerelt Wintec 500 sportnyereg képezi. A teljes nyereg szettet a Székely Vágta első helyezettjének ajánlja fel a cég, támogatva ezáltal székelyföldi lovasaink kiválóságát, versenyszellemét.

Július 1-ig hosszabbodik a nevezési határidő 2016-06-25

Július 1-ig hosszabbodik a nevezési határidő

A jelentkezési határidő lejártáig 25 település jelezte, hogy indítana versenyzőt a Székely Vágtán. Ebből 16 lovas a Székely Vágta futamain, 9-en a Góbé Futamon indulnának. A szervezők döntése értelmében a nevezési határidő július elsején, pénteken 12 óráig hosszabbodik.

Aranyparipa-díj a Székely Vágtán 2016-06-15

Aranyparipa-díj a Székely Vágtán

Az Aranyparipa-díjat a legápoltabb lovaknak adják, célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát.

Nagyobb nyereményekért folyik a harc a Székely Vágtán 2016-05-25

Nagyobb nyereményekért folyik a harc a Székely Vágtán

Ha május, akkor indul a Vágta-szezon Székelyföldön is. A szervezők ezúttal is nyeregbe hívnak minden lovas embert, aki azért szállna harcba, hogy Székelyföldet képviselje a budapesti Nemzeti Vágtán. Az idei rendezvényt július 9-10. között tartják az Óriáspince-tetőn, jelentős változásokra nem kell számítani, viszont eggyel több futamot láthat a nagyérdemű, és a nyeremények is növekedtek. A jelentkezéseket június 24-ig várják.

Pályázat lovas kísérőprogramokra 2016-05-13

Pályázat lovas kísérőprogramokra

A Vadon Egyesület pályázatot hirdet a 2016. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára.

Nemzeti Vágta: két székely lovas a középdöntőben 2015 2015-09-25

Nemzeti Vágta: két székely lovas a középdöntőben 2015

Két székely lovas jutott a Nemzeti Vágta vasárnapi középdöntőjébe, hasonló eredményt még nem értek el a Székely Vágta indulói a Nemzeti Vágtán. A gyergyószárhegyi Fazakas Géza Gammával, a sepsiszentgyörgyi Jákó Ferenc Ditóval aratott győzelmet az előfutamokban. A székely lovasok jó időt futottak, a mezőny viszont nagyon erős.

Nem jutott székely lovas a Nemzeti Vágta döntőjébe 2015 2015-09-25

Nem jutott székely lovas a Nemzeti Vágta döntőjébe 2015

Idén nem volt székely lovas a Nemzeti Vágta döntőjében, sem Gammának (Fazakas Géza, Gyergyószárhegy), sem Ditónak (Jákó Ferenc, Sepsiszentgyörgy) nem sikerült legyőzni a tatai indulót a negyedik középfutamban. A két székely lovas egyébként egymással küzdött, Fazakas Géza harmadikként, Jákó Ferenc negyedikként ért célba az utolsó előtti középfutamban.

 

Célegyenesben a Nemzeti Vágta, három székely lovas áll rajthoz 2015 2015-09-10

Célegyenesben a Nemzeti Vágta, három székely lovas áll rajthoz 2015

Szeptember 18-20-a között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a budapesti Hősök terén a Nemzeti Vágtát, a magyarság legnagyobb modern kori lovas ünnepét. Öt éve székely lovasok is erősítik a mezőnyt, a Székely Vágta első két helyezettje, Gyergyószárhegy és Lemhény képviselője, valamint elővágta-szervezőként Sepsiszentgyörgy lovasa is rajthoz áll.

Megvan a tombola nyertese 2015 2015-07-21

Megvan a tombola nyertese 2015

Gratulálunk a medgyesi Bordi Andrásnak, aki megnyerte a budapesti utazást, így a Transilvania Tourist Service partnere, a DER Touristik jóvoltából ő és párja részt vehet a Nemzeti Vágtán!

A budapesti utazás győztese 2015 2015-07-14

A budapesti utazás győztese 2015

A budapesti utazás győztese a 0013-as szelvény tulajdonosa. A nyereményt július 19-ig veheti át a Transilvania Tourist Service utazási irodától vagy a sepsiszentgyörgyi Városimázs Irodából a nyertes szelvény felmutatásával. Amennyiben július 19-ig nem jelentkezik a szelvény tulajdonosa, úgy a második kihúzott szám, azaz a 0186-os viheti el a budapesti hétvégét.

Összefoglaló a Székely Vágtáról 2015 2015-07-14

Összefoglaló a Székely Vágtáról 2015

Kétszer ötven percben foglalja össze a Duna Televízió a hétvégén lezajlott Székely Vágtát. Az összeállításokban a megnyitót, a futamokat, a díjátadó ünnepséget, de a kísérő programokat is láthatják a tévénézők, és természetesen megszólalnak a lovasrendezvény szervezői, résztvevői is. A két összeállítást július 18-án, szombaton és július 19-én, vasárnap, román idő szerint 14:15-kor tűzi műsorra a Duna Televízió.

A tavalyi győztes idén is fut a döntőben 2015 2015-07-12

A tavalyi győztes idén is fut a döntőben 2015

Két Kovászna és két Hargita megyei település lovasa futja a vasárnap délutáni Székely Vágta döntőjét. Nagyon szoros küzdelemben a gyergyószárhegyi, gyergyószentmiklósi, lemhényi és gidófalvi versenyzők jutottak a döntőbe. Az idei végső futamban tehát két tavalyi dobogós is fut, Zsigmond János és Timpex Amata nevű lova (Lemhény), valamint László Pál és Darius nevű lova (Gyergyószentmiklós). Borítékolható, hogy izgalmas döntőnek nézünk elébe.

Csíklázárfalva lovasa nyerte a Góbé Futamot 2015-07-12

Csíklázárfalva lovasa nyerte a Góbé Futamot

Csíklázárfalva lovasa, Bálint András Szellő hátán vágtatott a leggyorsabban a Székely Vágta Góbé Futamában, és ezzel ő nyerte meg a versenyt. A Hargita megyei település lovasa büszkén emelte a magasba a címmel járó győztes kupát, Szellő pedig megilletődve, kissé nyugtalanul állt az ünneplő tömeg előtt. A Góbé Futam győztese a pénzjutalom mellett egy továbbképzést is nyert az Alagi Zsokéiskolába, amelynek vezetője Kovács Botond.

Gyergyószárhegy lovasa nyerte a Székely Vágtát 2015-07-12

Gyergyószárhegy lovasa nyerte a Székely Vágtát

Több ezer néző előtt zajlott az ötödik Székely Vágta döntője, amelyben Lemhény, Gyergyószárhegy és Gyergyószentmiklós lovasa futott. A gidófalvi versenyző lova, sérülés miatt nem vehetett részt a döntőben. A Székely Vágtát a gyergyószárhegyi Fazakas Géza Gamma hátán nyerte, ezzel visszavitte a vágta-győzelmet Hargita megyébe.

Elindult az 5. Székely Vágta 2015-07-11

Elindult az 5. Székely Vágta

Székely huszárok bevonulásával, hatalmas székely zászló felvonásával, a versenyzők bemutatkozásával, huszárindulókkal, hatalmas pompával kezdődött meg az ötödik Székely Vágta a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn. Az ünnepélyes megnyitót Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya celebrálta, aki a beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Vágta minden évben egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt.

A Góbé Futam előfutamainak továbbjutói 2015-07-11

A Góbé Futam előfutamainak továbbjutói

A Székely Vágta megnyitója után kezdetét vette a verseny, elsőként a Góbé Futamban álltak rajthoz a székely lovasok. A mezőnyből, szombat reggel, a baróti versenyző visszalépett, így hét település lovasa küzdött a továbbjutásért, az első futamban hárman, a második futamban négyen indultak, mindkettőből az első két helyezett jutott tovább a vasárnapi döntőbe.

Erős középfutamokra számíthatunk 2015-07-11

Erős középfutamokra számíthatunk

Nagyon erős mezőny állt össze a Székely Vágta középdöntőire, amelyet vasárnap délben tartanak meg. Az előfutamokból minden futam első két helyezettje jutott tovább, volt izgalom bőven, hiszen itt már rutinos versenyzők és lovak futották a köröket. Biztosan ott van a középfutamokban Gidófalva, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Tusnádfürdő, Lemhény, Gyergyószárhegy, Kézdiszentkereszt és Csíkcsomortán települések lovasa.

Újra Szőcs Lehel nyerte a fogathajtó versenyt 2015-07-11

Újra Szőcs Lehel nyerte a fogathajtó versenyt

Tizenöt fogathajtóval kezdődött meg a Székely Vágta keretében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fogathajtó verseny. A fogathajtók között egyes-, kettes- és négyes fogathajtók szerepeltek, közöttük pedig a 9 éves, kézdivásárhelyi Bokor Hunor is. A tavalyi győztes, az újtusnádi Szőcs Lehel duplázott, idén is ő lett a legjobb fogathajtó.

Székely Vágta: a sorsolás eredménye 2015-07-10

Székely Vágta: a sorsolás eredménye

A pénteki állatorvosi vizsgálatot követően derült ki, hogy minden ló rajthoz állhat-e a szombaton kezdődő Székely Vágta futamaiban. Az állatorvosi vizsgálaton három lovat zártak ki a versenyből, egyet sántaság miatt, egyet a papírok hiányossága miatt, és egyet a felvezető viselkedése miatt.

Pintér: Itt tiszta szívű székely emberekkel dolgozom együtt 2015-07-09

Pintér: Itt tiszta szívű székely emberekkel dolgozom együtt

Két napja folynak a Mátyás, az igazságos című rockopera lovaspróbái Benedezmezőn, ahol a Pintér Tibor vezette Magyar Nemzeti Lovas Színház művészei és csapata készítik fel a helyi lovasokat a szombat esti kulturális produkcióra, amelyet a Székely Vágta keretében láthat a nagyérdemű.

Pászka Lehel világrekordja 2015-07-07

Pászka Lehel világrekordja

Világrekordot állított fel Pászka Lehel: szőrén megült vágtázó lóról 15 céltáblát talált el nyíllal. Az Óriáspince-tetői galopp-pályán végrehajtott bravúrt a Guinness World Records bizottsága számára is rögzítették tegnap.

Szotyor nyerte a Góbé Futamot a Székely Vágtán 2015-07-06

Szotyor nyerte a Góbé Futamot a Székely Vágtán

Vasárnap 16 órakor zajlott a Székely Vágta Góbé Futamának döntője. Az esemény többezer ember követte a helyszínen, ahol Kézdivásárhely, Csíkkozmás, Gyergyószárhegy és Szotyor lovasa állt rajthoz. A győztes végül Szotyor lett.

Lemhény nyerte a Székely Vágtát 2015-07-06

Lemhény nyerte a Székely Vágtát

Zsigmond János Timpex Amata nevű lovával, Lemhény képviseletében nyerte a 2014-es Székely Vágtát. A budapesti Nemzeti Vágtán tehát Lemhény mellett Gyergyószentmiklós és Szotyor is indulhat, valamint szervező településként Sepsiszentgyörgy is.

Lemhény a Nemzeti Vágta döntőjében 2015-07-06

Lemhény a Nemzeti Vágta döntőjében

Történelmi pillanatként emlegették a Nemzeti Vágta szakkommentátorai, hogy székely lovas jutott a Nemzeti Vágta döntőjébe. A Lemhény színeiben induló Zsigmond János és Timpex Amata hatalmasat futott a negyedik középfutamban, az utolsó pár méteren pedig sikerült is megnyerniük a futamot.

MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS rockopera 2015-07-06

MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS rockopera

Ez alkalommal is a magyar történelem egyik legendás nagy alakjának állítunk emléket, a nagyszabású magyar rockopera Mátyás király történetét dolgozza fel. Mátyás királyt Magyarország legnépszerűbb királyaként emlegetik, akinek talán történelmünk során először sikerült úgy felvirágoztatni a magyar hazát, hogy azt európai mércével mérve is elismerték.

Székely Vágta: térrendezés és érdekességek 2015-07-06

Székely Vágta: térrendezés és érdekességek

A Székely Vágta futamaira kialakított lovaspálya jó állapotban van, keddtől kezdődik a térrendezés, amikor Mátyás-korabeli köntöst ölt a terület, megtörténik a technikai szerelés, a legapróbb részletek is a helyükre kerülnek. Péntekre mindennek készen kell állni, hiszen érkeznek a lovak és a lovasok, kezdődik a Székely Vágta.

Érdekességek a galoppversenyről 2015-07-06

Érdekességek a galoppversenyről

Minden sporteseményen illik megemlíteni azokat a versenyzőket, esetünkben lovat és lovast, településeket, akik visszatérő „vendégek”, idén sokan vannak, némelyikük már jó helyezést is ért el a Vágtán.

Buszjáratok a Vágtára Sepsiszentgyörgyről 2015-07-06

Buszjáratok a Vágtára Sepsiszentgyörgyről

A rendezvény ideje alatt egész napos járatot biztosítunk Sepsiszentgyörgy és az Óriáspince-tető között.

Vegyen tombolát, és nyerjen utazást a Nemzeti Vágtára! 2015-07-06

Vegyen tombolát, és nyerjen utazást a Nemzeti Vágtára!

Az 500 euró értékű tombola tartalmazza a szállást reggelivel két személyre az Ibis Budapest Heroes Square 3* hotelben, két darab 72 órás Budapest-kártyát, egy kétfős belépőt a Széchenyi-fürdőbe, amely tartalmaz egy 20 perces masszázst is, egy két és félórás hajókirándulást a Dunán vacsorával szintén két fő részére, valamint két hétvégi belépőjegyet a Nemzeti Vagtára!

Ülőhelyek a Vágtára 2015-07-06

Ülőhelyek a Vágtára

A versenypálya szélén kialakított helyről zavartalanul lehet követni a galoppversenyt és annak kísérőprogramjait, innen indulnak és itt zárulnak a futamok. A belépő 20 lej/nap, jegyet a helyszínen, a regisztrációs pontnál lehet majd váltani.

Huszonhét versenyző a Székely Vágtán 2015-07-03

Huszonhét versenyző a Székely Vágtán

Huszonhét település lovasa áll rajthoz a Székely Vágtán, ebből nyolcan a Góbé Futamban indulnak, jelentették be a szervezők. A tavalyi jelentkezőszámhoz képest nőtt a Székely Vágta futamaira benevezők száma (tavaly 16-an voltak), míg a Góbé Futamokra csökkent (tavaly 12-en voltak). Az elképzelés beigazolódni látszik, hiszen az a cél, hogy minél többen tudják beszerezni a megfelelő, igazolt eredetű lovakat, amelyek esélyt jelenthetnek a Nemzeti Vágtán is.

Meghosszabbított benevezés​ 2015-06-26

Meghosszabbított benevezés​

A Székely Vágta lovasversenyre való benevezés ​pénteken​ délben járt le, de mivel több település jelezte, hogy még nem sikerült a teljes dokumentációt összeállítania, de biztosan részt vesz a Vágtán, a szervezők azt a döntést hozták, hogy a benevezési határidőt július elsejéig hosszabbítják.
 

Aranyparipa-díj a Székely Vágtán 2015-06-22

Aranyparipa-díj a Székely Vágtán

Az Aranyparipa-díjat a legápoltabb lovaknak adják, célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát.
 

Sajtósok figyelmébe! 2015-06-22

Sajtósok figyelmébe!

A Székely Vágtára érvényes sajtóakkreditációkat a rendezvényt megelőző időszakban lehet igényelni a Vágta sajtóirodájától, és a rendezvény első napján, július 11-én reggeltől lehet átvenni az esemény helyszínén, az Óriáspince-tetőn felállított sajtósátorban.

 

Gazdag kiegészítő programok a Székely Vágtán 2015-06-16

Gazdag kiegészítő programok a Székely Vágtán

Amíg a székelyföldi lovasok felkészülnek az idei Székely Vágtára, és kiderül, hogy hány település indul a futamokon, íme a lovasesemény kiegészítő programjainak mustrája. A Székely Vágta háromnapos programja elkészült, a kínálatban honfoglaláskori lovasíjász- és harcászati bemutató, fogathajtó verseny, huszárverbunk, magyar szablyavívás és egy világrekord-kísérlet is szerepel.

Mátyás király korát idézi meg a Székely Vágta 2015-05-15

Mátyás király korát idézi meg a Székely Vágta

A Székely Vágta színfoltja, egyben legnagyobb kulturális produkciója a Magyar Nemzeti Lovas Színház darabja lesz, a Pintér Tibor – Szűts István által írt Mátyás, az igazságos című rockopera. A produkciónak székelyföldi lenyomatai is lesznek, ugyanis a Háromszék Táncegyüttes tíz táncospárja már készül, hozzájuk csatlakoznak még a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda lovasai.

Indul a jelentkezés a Székely Vágtára 2015-05-15

Indul a jelentkezés a Székely Vágtára

A székelyföldi települések lovasainak jelentkezését várják a Székely Vágtára, indul a Vágta-szezon, nagy erőkkel zajlik a galoppverseny idei kiadásának a szervezése. Minden, amit a tavaly megszerettünk, helyet kap a programban ebben az évben is, ezúttal viszont Mátyás király kora kapja a központi szerepet.  2015-ben a Székely Vágtát július 10-12. között tartják.

Pályázat lovas kísérőprogramokra 2015 2015-05-13

Pályázat lovas kísérőprogramokra 2015

A Vadon Egyesület pályázatot hirdet a 2015. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára.

Aki megszelídítette Amatát 2014-09-30

A felsőlemhényi Zsigmond János neve szeptember közepétől széles körben ismertté vált azáltal, hogy székelyföldi lovasként első ízben jutott a Budapesten megszervezett Nemzeti Vágta döntőjébe, majd az előkelő negyedik helyen ért célba.

Negyedik helyen végzett Zsigmond János 2014-09-21

Negyedik helyen végzett Zsigmond János

Ahogyan az várható volt, a korábbi három Nemzeti Vágta-győztes között dőlt el az idei verseny döntője: Molnár Gyöngyi duplázott, Németh János a második lett, őt követte Vass Jenifer és Zsigmond János. A Székely Vágta győztese a negyedik helyen ért célba, amely a mezőnyt tekintve, kitűnő eredmény.
 

Székelyek a Nemzeti Vágtán 2014-09-12

Székelyek a Nemzeti Vágtán

A rangos galoppversenyt szeptember 19-21. között tartják Budapesten, a Hősök terén. A több mint hetven induló település között ott versenyez majd Lemhény, Gyergyószentmiklós, Szotyor és Sepsiszentgyörgy lovasa is. A Nemzeti Vágta futamainak sorsolását szeptember 10-én, szerdán tartották.

„Egy percig sem voltam ló nélkül” – Interjú a Székely Vágta győztesével 2014-07-24

„Egy percig sem voltam ló nélkül” – Interjú a Székely Vágta győztesével

A 29 éves felsőlemhényi Zsigmond János nyerte a Székely Vágtát a hét végén a maksai Óriáspince-tetőn 10 éves Timpex Amata nevű lovával. A budapesti Nemzeti Vágtán a székelyföldi előfutam első három helyezettje, Lemhény, Gyergyószentmiklós és Szotyor, valamint házigazdaként Sepsiszentgyörgy képviselheti a térséget.

Székely Vágta a Duna Televízióban 2014-07-24

Székely Vágta a Duna Televízióban
A Duna Televízió által készített Székely Vágtás összeállítások időpontjai román idő szerint: szombat, július 26.,16.15, Duna TV (ismétlés 23.30 Duna World) és vasárnap, július 27., 16.25, Duna TV (ismétlés 23.15 Duna World).

Megvan a Székely Vágta döntős mezőnye 2014-07-20

Megvan a Székely Vágta döntős mezőnye

A korábbi programmódosítások következtében vasárnap, július 20-án 12 órától zajlottak a Székely Vágta kvalifikációs előfutamai, amelyen a tét a Nemzeti Vágtán való részvétel. A négy előfutamban három-három induló startolt, a délutáni döntőbe a futamgyőztes juthatott. 

Világrekord született 2014-07-20

Világrekord született

Világrekord született a Székely Vágtán. Pászka Lehel lovasíjász 34 másodperc alatt teljesítette a kitűzött célt.

Lovasiskola és lovassportszervezői szak indul Sepsiszentgyörgyön 2014-07-20

Lovasiskola és lovassportszervezői szak indul Sepsiszentgyörgyön

A Székely Vágta első napján, július 19-én fektették le a romániai magyar nyelvű lovas oktatás alapjait Maksán, ahol öt intézmény képviselője írta alá az öt évre szóló együttműködési keret-megállapodást.

Negyedszer is nyeregben a székelyek 2014-07-19

Negyedszer is nyeregben a székelyek

Díszes pompával, lovashuszárok felvonulásával, valamint a résztvevő települések bevonulásával kezdődött meg a negyedik alkalommal megrendezett Székely Vágta. A Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamának helyszínén idéntől egy négy méter nagyságú székely zászló is lobog majd.

Megvan a Góbé Futam döntője 2014-07-19

Megvan a Góbé Futam döntője

A korábbi programmódosítások következtében szombaton, július 19-én 15 órától zajlottak a Székely Vágta Góbé Futamának előfutamai. Ez első futamban négy induló, a második, harmadik és negyedik futamban három-három induló startolt. A vasárnapi döntőbe a futamgyőztes juthatott. 

Szőcs Lehel nyerte a fogathajtó versenyt 2014-07-19

Szőcs Lehel nyerte a fogathajtó versenyt

Első alkalommal szerepelt önálló műsorszámként a fogathajtó verseny a Székely Vágtán. A Váncsa Jenő szervezésében lezajló eseményt meg szeretnék honosítani a következő Vágtákon is, ebben az évben 16 fogat állt rajthoz. 

Székely Vágta: futamsorsolás és változások a programban 2014-07-18

Székely Vágta: futamsorsolás és változások a programban

Kisorsolták a Székely Vágta előfutamainak indulóit, a Székely Vágta Futamban tizenketten, a Góbé Futamban tizenhárman vehetnek részt. A kötelező állatorvosi vizsgálat után ugyanis sántaság miatt négy lovat ki kellett zárni a versenyből, viszont a baróti versenyző egy másik lóval vállalta, hogy elindul a Góbé Futamon. 

Kezdődik a Székely Vágta 2014-07-17

Kezdődik a Székely Vágta

Szombaton, július 19-én kezdődik a Székely Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta székelyföldi előfutama. A kimagasló lovaseseményt nagy készülődés övezi, épül és szépül a helyszín, próbálnak a táncosok és a lovasok, pénteken pedig a Székely Dózsa György táncjáték nyilvános főpróbáját is meg lehet tekinteni.

Elkezdődtek a Dózsa előadás lovaspróbái 2014-07-15

Elkezdődtek a Dózsa előadás lovaspróbái

Elkezdődtek a Székely Dózsa György című táncjáték lovaspróbái a Sepsiszentgyörgy közelében lévő Benedekmezőn. A Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda 14 lovasa csatlakozik a Magyar Nemzeti Táncegyütteshez, hogy az 500 éves Dózsa-évforduló alkalmából bemutatandó előadást méginkább alkalomhoz illővé tegyék.

Huszonnyolc jelentkező a Székely Vágtán 2014-07-11

Huszonnyolc jelentkező a Székely Vágtán

Huszonnyolc lovassal startol a 2014-es Székely Vágta jövő héten, július 19-én az eresztevényi Óriás-Pincetetőn. Az igazolt eredetű lovak versenyén, azaz a Székely Vágta futamon tizenhat település versenyzője, a Góbé Futamon tizenkét induló méri össze rátermettségét. A győztes ebben az évben nem csak pénzjutalommal és a serleggel tér haza, hanem egy vándorszablyával is. 

Dózsa György 500 – címerek és zászlók 2014-07-11

Dózsa György 500 – címerek és zászlók
A 2014-es Székely Vágtát a Dózsa György vezette parasztháború 500 éves évfordulója jegyében igyekeztünk korabeli díszletekkel ellátni.Az 1514-ben az országos méltóságviselők által használt jelképek feltárására kért fel a szervezőbizottság. A kutatómunka eredményeként bemutatott tizenöt címerből hatot választottunk ki megjelentetésre, továbbá három zászlót, melyek a Székely Vágta hivatalos zászlaján kívül a porondot díszítik.

Még várják a jelentkezőket a Székely Vágtára 2014-07-02

Még várják a jelentkezőket a Székely Vágtára

A szervezők július 10-ig hosszabbították meg a benevezési határidőt a Székely Vágtára. Továbbra is két futamban várnak lovasokat a galoppversenyre, így azok a települések, akik még nem adták be jelentkezésüket, eddig az időpontig megtehetik.

Terepszemlét tartott a Duna Televízió 2014-07-01

Terepszemlét tartott a Duna Televízió

Budapesti, debreceni, székelyudvarhelyi és helyi tévések járták be az Óriáspince-tetőn a Székely Vágta pályáját hétvégén. A „nemzet televíziója” idén 150 perc adásidőben számol be a kétnapos versenyről és annak kísérőrendezvényeiről.

Közlemény 2014-06-30

Közlemény

A Székely Vágta szervezőcsapata tudomására jutott, hogy Udvarhelyszéki Vágta néven lovas rendezvényt szerveznek Székelyudvarhelyen, több helyszínen, előfutamokkal. A rendezvény félreérthető megnevezése miatt több érdeklődő, résztvevő és támogató a Székely és Nemzeti Vágtával azonosítja a lovaseseményt.

Lovas kézműves vásár a Székely Vágtán - jelentkezési feltételek 2014-06-17

Lovas kézműves vásár a Székely Vágtán - jelentkezési feltételek

A Székely Vágta két napjára (2014. július 19–20.) kézműves kiállítók és termelők jelentkezését várják a szervezők.

Dózsa Györgynek állít emléket a Székely Vágta 2014-06-13

Dózsa Györgynek állít emléket a Székely Vágta

Ötszáz évvel halála után, a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékeznek az idei Székely Vágtán is. A lovasesemény kulturális műsorát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Székely Dózsa György című táncjátéka koronázza meg, amely az előző évekhez képest, idén is lovasjelenetekkel bővül, derült ki június 12-én, csütörtökön sajtótájékoztató keretében.

Elindult a Vágta-szezon, várják a lovasokat 2014-06-04

Elindult a Vágta-szezon, várják a lovasokat

Két futamban bizonyíthatnak a székelyföldi lovasok, és a fogathajtó verseny is önálló műsorszámként jelenik meg a Székely Vágta negyedik kiadásának programjában – számoltak be a rangos lovasesemény szervezői május 29-én, csütörtökön sajtótájékoztató keretében. A lovasprogramokban a helyi huszárok és lovasok kapják a főszerepet, a szombat esti kulturális esemény pedig egyelőre titok marad. Az idei Székely Vágtát július 19-20. között tartják az Óriáspince-tetőn.

Program 2014 2014-05-15

Program 2014

Végleges a Székely Vágta programja

Péntek - július 18.
21:30 Nyilvános főpróba: Székely Dózsa György – tánckrónika Dózsa György tetteiről - Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) előadásában. Közreműködik a Háromszék Táncegyüttes, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Barabás Lovarda és a Vadon Egyesület lovardája. Rendezte: Zsuráfszky Zoltán. Címszerepben: Novák Péter

Szombat - július 19.
11:00 Magyar indulók - Kováts András Fúvószenekar (Réty)

Változások a Székely Vágta szabályzatában 2014-04-15

Változások a Székely Vágta szabályzatában

A tavaszhoz közeledve megkezdődik a Vágta-szezon, és a Székely Vágtára való készülődés is. A rendezvény szervezői, a tavalyi tapasztalatokra alapozva, néhány fontos változást hoztak a versenyszabályzatban.

Szépen szerepelt Alkony és Bagoly Szabolcs 2013-09-22

Szépen szerepelt Alkony és Bagoly Szabolcs

Egy lóhosszal maradt le a döntőről Bagoly Szabolcs és Alkony. A sepsiszentgyörgyi lovast az utolsó félkörben sikerült megelőznie Baja versenyzőjének, Németh Jánosnak.

Sepsiszentgyörgy a Nemzeti Vágta középdöntőjében 2013-09-21

Sepsiszentgyörgy a Nemzeti Vágta középdöntőjében

Székelyföldi lovas jutott a Nemzeti Vágta középfutamaiba, a sepsiszentgyörgyi Bagoly Szabolcs és Alkony lova futamgyőztesként értek célba a szombati előfutamokon.

Pénteken startol a Nemzeti Vágta 2013-09-17

Pénteken startol a Nemzeti Vágta

Pénteken kezdődik a hatodik Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök terén. Hetvenkét település lovasa áll rajthoz a szeptember 20-22-én megrendezésre kerülő rendezvényen, amelyen idén először lesz nemzetközi futam is. Székelyföldről négy lovas indult útnak, hogy képviselje települését, remélik, sikerrel. A Nemzeti Vágtát vasárnap az M1 csatorna közvetíti.

Nemzeti Vágta négy székelyföldi indulóval 2013-09-16

Nemzeti Vágta négy székelyföldi indulóval

Lázasan készül a Székely Vágta szervezőcsapata a Nemzeti Vágtára, többszörösen izgulnak, hiszen a budapesti lovasversenyen nagy a tét: négy település képviseli majd Székelyföldet a futamokon, és mind jól akarnak teljesíteni.

Csak igazolt származású lóval lehet indulni 2013-09-16

Csak igazolt származású lóval lehet indulni

A Székely Vágta szervezőbizottságának döntése értelmében a jövő évi lovasversenyen csak olyan lóval lehet indulni, amelynek igazolt az eredete.

Megvannak a harmadik Székely Vágta döntősei 2013-07-14

Megvannak a harmadik Székely Vágta döntősei
Július 14-én, vasárnap, a Székely Vágta második napján, a déli 12-kor induló futamokban dőlt el, hogy a legjobbak közül is kik a legjobbak. A középdöntőben tizenhat település indult, a döntőbe a futamgyőztes juthatott. 

A Székely Vágta vasárnapi kísérőprogramjai 2013-07-14

A Székely Vágta vasárnapi kísérőprogramjai

A vasárnapi középfutamok után a Genovéva Lovarda jóvoltából díjugrató versenyre és bemutatóra került sor. A díjugartó versenyen hatan indultak, a hetedik versenyző lova egy kisebb sérülés miatt végül nem indult a versenyen. A díjugartó után a lovas harcművészeti bemutatóra is sor került, majd a Székely Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárbamutatója és csatajelenete következett. A délután folyamán kiosztották az Aranyparipa díjakat is.

Újabb női győzelem: Csíkszereda nyerte a harmadik Székely Vágtát 2013-07-14

Újabb női győzelem: Csíkszereda nyerte a harmadik Székely Vágtát
Csíkszereda, Kézdivásárhely és Csíkszentkirály lovasa indult a harmadik Székely Vágta döntőjében. A sepsiszentgyörgyi induló, Bagoly Szabolcs a Nemzeti - és Székely Vágta szervezőbizottságának határozata értelmében nem indulhatott a döntőben, miután az orvosi vizsgálat során kiderült, hogy lova lesántult. 

Nyeregben a székelyek 2013-07-13

Nyeregben a székelyek

Székelyföldön egyre több a lovas rendezvény, amelyek iránt nem csak idehaza nagy az érdeklődés, hanem a határon túlról is számos érdeklődő kíséri figyelemmel: ezek közt az első helyen szerepel a Székely Vágta.

Előfutam győztesek – első rész 2013-07-13

Előfutam győztesek – első rész

Lezajlott a harmadik Székely Vágta előfutamainak első része, amelyben tizenhat település lovasa mérte össze lovastudását. 

Előfutamok – második rész 2013-07-13

Előfutamok  – második rész
Július 13-án, szombaton, a Székely Vágta első napján 16 órakor indult el az előfutamok második része, ahol a fennmaradó tizennégy település lovasa is bebizonyíthatta, hogy mennyire termett nyeregbe.

Kisorsolták a középfutamokat 2013-07-13

Kisorsolták a középfutamokat

 A Székely Vágta második napján, a délben kezdődő középfutamokban tizenhat település lovasa indul majd. A futamokból a győztes jut be a döntőbe. 

Fogathajtásban a legjobbak 2013-07-13

Fogathajtásban a legjobbak

Július 13-án, szombaton a Székely Vágta egyik kísérőprogramjaként zajlott le a kettes- és négyes fogathajtó verseny, amelyen több mint húsz fogat vett részt Kovászna és Hargita megyéből, de Beszterce-Naszód megyéből is volt képviselője a versenynek. 

Székely Vágta előfutam-sorsolás 2013-07-12

Székely Vágta előfutam-sorsolás

Július 12-én, pénteken este tartották meg a Székely Vágta előfutamainak sorsolását. Az állatorvosi vizsgán mind a harminc ló átment, így az összes benevezett lovas indulhat a futamokon.

Fontos tudnivalók a Székely Vágta idejére 2013-07-05

Fontos tudnivalók a Székely Vágta idejére

A Székely Vágta idején, július 12-én, 13-án és 14-én a következő közlekedési szabályok érvényesek az autósok számára:

Július 5-ig még lehet jelentkezni 2013-07-01

Július 5-ig még lehet jelentkezni

A Székely Vágta szervezői egy héttel hosszabbították meg a jelentkezést a lovasversenyre, így azok a települések, akik még nem tették le iratcsomóikat, július 5-ig még megtehetik.

Gyerekfoglalkozások és bohóc iskola 2013-07-01

A Székely Vágta ideje alatt 11 és 19 óra között gyerekprogramokkal várjuk a legkisebbeket. Lesznek egyéni és kiscsapatos játékok, lovagi, népi és ritmusjátékok, mondókák, valamint kézműves foglalkozások és arcfestés is.

Nox-slágerek a Vágtán 2013-07-01

Nox-slágerek a Vágtán

Péter Szabó Szilvia 2002 és 2009 között aratott hatalmas sikert a NOX együttessel, amelyet azért szeretett meg a közönség, mert különleges hangzása volt.

Ülőhelyet is lehet foglalni 2013-07-01

Ülőhelyet is lehet foglalni

Idén először ülőhelyet is lehet foglalni a Székely Vágtára, az érdeklődők a rendezvénysátorból követhetik a futamokat.

Kereskedők és kézművesek jelentkezését várják a Székely Vágtára 2013-06-21

 Kereskedők és kézművesek jelentkezését várják a Székely Vágtára

A Székely Vágta két napjára kereskedők és kézműves kiállítók jelentkezését várják.


 

Nyilvános a Székely Vágta programja 2013-06-14

Nyilvános a Székely Vágta programja

Bár apróbb módosítások még lehetnek benne, véglegessé vált a Székely Vágta programja. A kétnapos lovaseseményen a lovassporté lesz a főszerep, az esti kulturális programokban is helyi lovasok vesznek majd részt.

Elindult a jelentkezés a Székely Vágtára 2013-05-30

Elindult a jelentkezés a Székely Vágtára

Újra nyeregbe hívják Székelyföld legjobb lovasait. Indul a jelentkezés az idei Székely Vágtára, a budapesti Nemzeti Vágta határon túli előfutamára. A tét ezúttal is a Nemzeti Vágtára való kijutás, a legjobb két lovas biztosan megmérettetheti magát a magyarországi versenyen.

TűzTánc az Óriáspince-tetőn 2013-05-30

TűzTánc az Óriáspince-tetőn

A különleges zenei anyag szerzői és egyben a produkció szólistái, Bársony Bálint & Németh Gábor "Nemo".

A Székely Vágta futamainak megnyitója 2012-07-15

A Székely Vágta futamainak megnyitója

Vasárnap délelőtt, július 15-én, tűző napsütésben nyitotta meg Székely Tibor, Vágtafőkapitány a 2012-es Székely Vágtát. A lovasesemény hivatalos megnyitója szombat délelőtt már megvolt, vasárnap a galoppverseny futamai előtt tisztelegtek.

Sikeres Vágta-kezdet 2012-07-15

Sikeres Vágta-kezdet

Többtízezer lószerető és lóbarát látogató fordult meg a Székely Vágta első napján. A szervezők számos lovasprogramot kínáltak, akik pedig nem a programokért rajongtak, hasukat tömhették meg valami különleges finomsággal.

Tizenöten a középfutamban 2012-07-15

Az eredetileg tervezett 16 versenyző helyett csak 15-öt enged versenyezni a versenybíróság. Az utolsó futamban induló három lovas közül egyik sem ért be a célba, ketten kisodródtak, egy lovas leesett a lóról.

Három Kovászna, egy Hargita megyei lovas a döntőben 2012-07-15

Három Kovászna, egy Hargita megyei lovas a döntőben

Négy futamban futott a legjobb tizenöt lovas, akik az előfutamokban győztek. Három futamban négyen, az utolsóban hárman indultak a rajttól. A leggyorsabb lovas jutott tovább.

A vágtán közéleti személyiségek népszerűsítik a lovaglást 2012-07-15

A vágtán közéleti személyiségek népszerűsítik a lovaglást

A Székely Vágta utolsó napján is folyamatosan érkeztek az emberek a megmérettetés helyszínére, Maksára, az Óriáspince-tetőre. Még a szervezők sem tudják, hogy összesen hány néző követte a versenyt, azonban az biztos, az idén jóval többen látogattak ki a Nemzeti Vágta előfutamára, mint a tavaly.

János Vitéz a Székely Vágtán 2012-07-15

János Vitéz a Székely Vágtán

Parádés szereposztásban, húszonöt táncossal és harminc lovassal adta elő a szigetszentmiklósi Sziget Színház és a komáromi Lovas Színház Kacsóh Pongrácz – Petőfi Sándor János Vitéz című daljátékát.Parádés szereposztásban, húszonöt táncossal és harminc lovassal adta elő a szigetszentmiklósi Sziget Színház és a komáromi Lovas Színház Kacsóh Pongrácz – Petőfi Sándor János Vitéz című daljátékát.

Az egyetlen női lovas vitte a pálmát a 2012-es Székely Vágtán 2012-07-15

Az egyetlen női lovas vitte a pálmát a 2012-es Székely Vágtán

Csernáton, Csíkdelne és Gidófalva lovasa jutott a második Székely Vágta döntőjébe. A szotyori versenyző a döntő előtti állatorvosi vizsgálaton nem ment át, így mind a szervezők, mind a versenybíróság, mind a versenyző maga úgy döntött, visszalépteti a lovat a versenyből.

37 csapat a Székely Vágtán 2012-07-14

37 csapat a Székely Vágtán

Lónyerítéstől, patadobogástól volt újra hangos a maksai Óriáspince-tető – a Székely Vágta 2012-es kiadásán a tét változatlan: az első három helyezett Székelyföldet képviselik majd Budapesten, a Nemzeti Vágtán.

Az előfutamok indulóinak sorrendje 2012-07-14

 Az előfutamok indulóinak sorrendje

A Székely Vágta első napján, este nyolc órakor sorsolták ki az induló települések sorrendjét. Az állatorvosi vizsgálatok után Ozsdola lova nem felelt meg az előírásoknak, Angyalos még a sorsolás előtt visszalépett a versenyből.

Finisben a Székely Vágta – 37 település áll rajthoz 2012-07-11

Finisben a Székely Vágta – 37 település áll rajthoz

Utolsó sajtótájékoztatóját tartotta a Székely Vágta szervezőcsapata, amelyen kiderült, hogy mindenki teljesítette a rábízott feladatot. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmondta, hogy 37-re nőtt a benevezők száma...

Programváltozás 2012-07-11

Programváltozás

A János Vitéz daljáték pénteki nyilvános főpróbája 21.15-től lesz megtartva.
 

Programkínálat gyerekeknek a Székely Vágtán! 2012-07-06

Programkínálat gyerekeknek a Székely Vágtán!

A Székely Vágta kulturális programjaiban a gyerekfoglalkozásokra nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális kínálattal megbízott szervezők, a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

Harmincnégy jelentkező a Székely Vágtán 2012-07-06

Harmincnégy jelentkező a Székely Vágtán

Lezárult a jelentkezés a Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutamára, a Székely Vágtára. A lovasversenyre harmincnégy település jelentkezett be, ez több mint tavaly volt. A kétnapos esemény részletei lassan helyére kerülnek, jövő hét végén kezdődhet a Székely Vágta.

Eddig húsz jelentkező a Székely Vágtán 2012-07-02

Eddig húsz jelentkező a Székely Vágtán

A szervezők egy héttel meghosszabbították a Székely Vágta benevezési határidejét, július 6-án válik véglegessé, hogy hány lovas indul Székelyföld legnagyobb lovaseseményén.

Felhívás - hagyományos kirakodóvásár 2012-06-22

Felhívás - hagyományos kirakodóvásár

Az Óriáspince-tetőn, a Székely Vágta rendezvénysorozat keretében július 14-én (szombaton) és 15-én (vasárnap) hagyományos kirakodóvásárra kerül sor. Várjuk jelentkezését minden hagyományos népi mesterséget folytató kézműveseknek, akik részt szeretnének venni a vásárban.

Élőben lehet nézni a Székely Vágtát 2012-06-20

Élőben lehet nézni a Székely Vágtát

Lassan elkészül a végleges program, a pálya újra elnyeri legjobb formáját, a sátrak helyszíne megvan már, sőt, jó időt is rendeltek idénre a Székely Vágta szervezői. A kétnapos lovaseseményen számos kiegészítő program is várja az érdeklődőket, és csakúgy mint tavaly, idén is a Duna Televízió élőben közvetít július 15-én, a futamok napján a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőről.

Idén dobogós helyre számítunk a Nemzeti Vágtán 2012-05-16

Idén dobogós helyre számítunk a Nemzeti Vágtán

Székely Vágta, másodszor

A kedvező szabályzatmódosításoknak köszönhetően idén mindenképp dobogós helyre számítanak a Székely Vágta szervezői a Nemzeti Vágtára bejutó lovasaiktól.

Lehet jelentkezni az idei Székely Vágtára 2012-04-10

Lehet jelentkezni az idei Székely Vágtára

Július 14-én és 15-én, idén második alkalommal lesz Székely Vágta a háromszéki Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn. A rendezvény idén kétnaposra bővül: több kulturális, lovas, értékteremtő és hagyományőrző programmal gyarapodik ez az egyedülálló lovasesemény.

Júliusban Székely Vágta, másodszor 2012-03-30

Júliusban Székely Vágta, másodszor

A közelgő Székely Vágta apropóján is vendég volt Geszti Péter, aki a Nemzeti Vágta ötletgazdája és kreatív igazgatója is. A március 29-i sajtótájékoztatón részt vett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a Székely Vágta egyik védnöke, és Sztakics Éva alpolgármester, a Székely Vágta főszervezője is.

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama