Kovászna a 9. Székely Vágta győztese

Többezer ember előtt zajlott a 9. Székely Vágta döntője, amelyen a tét – a pénznyeremények mellett – ezúttal is Székelyföld képviselete volt a budapesti Nemzeti Vágtán. Négy ló és lovas ereje feszült egymásnak, akik mind nyerni akartak. A start Kovászna lovasának, Fazakas János Alpárnak indult a legjobban, lendületét pedig sikerült egészen a célig megőríznie, így szerezve meg a bajnoki címet települése számára.

 

Szinte tapintható volt a feszültség az Óriáspince-tetőn kevéssel hat óra előtt, a 9. Székely Vágta döntőjén. A tíz méteres startzónához igencsak idegesen közelítettek a lovak, ekkor már a közönség is közelebb húzódott, hogy egyetlen pillanatáról sem maradjon le a Székely Vágta döntőjének. A lovak olyannyira felfokozott állapotban voltak, hogy Pillangó a start előtt dobta le lovasát hátáról, ezzel húzva még kicsit az időt. Fazakas János Alpár gyorsan felpattant lovára, csitítani azonban nem tudta, és ahogy Bendes Csaba elővágta-igazgató megadta a jelszót, Pillangó már az élre is tört. Szorosan mellette volt az előpataki Bartha Ferenc Pasadenaval, és jött Tamás Csaba is Fiberrel, akik eltökélten készültek a címvédésre. Antal Csaba és Shaba (Csíkdelne) újakként kóstolgatták a Székely Vágta döntőjét, ez érezhető is volt, mert elég hamar lemaradtak három társuk előtt.

 

Nagyjából az első körben eldőlt a győztes kiléte, Pillangó ugyanis szárnyalt a cél felé, lovasa hátra-hátra pillantott, de magabiztosan tartotta első helyét. A második helyért már kiélezettebb harc folyt, Fiber többször próbált előzni, az utolsó félkörig sikertelenül. Nem is csoda, hiszen Pasadena sem ma kezdte a versenyzést, rutinosan vette a kanyarokat és nem hagyta, hogy lehagyják. Az utolsó pár méteren mégis visszavett erejéből, ekkor kapott az alkalmon Tamás Csaba és Fiber, így a megszerezték a második helyet.

 

A versenybírók igazolása után, a 25 éves Fazakas János Alpár, 10 éves Pillangó nevű versenylován megnyerte Kovászna számára a kilencedik Székely Vágtát, a második helyre a tavalyi győztesek, Tamás Csaba és Fiber (Farkaslaka) kerültek. A harmadik Bartha Ferenc (Előpatak), a negyedik Antal Csaba (Csíkdelne) lett.

 

A díjátadó ünnepségen pénznyereményekkel és különdíjakkal tértek haza a lovasok, amelyeket Sztakics Éva Judit, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója, Grüman Róbert és Demeter János, a Székely Vágta társelnökei, Dr. Sándor László Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági szakdiplomatája, valamint Deszke János, Maksa község polgármestere adtak át. A különdíjak: az Incitato lovastábor egy 2017-es munkája, egy nyereg az Equimundo lovasbolt felajánlásából, valamint egy 19o4-es mintájú lovastiszti kard másolata.

 

A Székely Vágtán hat ló, Kalato (Csíkszépvíz), Shaba (Csíkdelne), Csillag (Erdőszentgyörgy), Bátor (Barátos), Iván (Maksa) és Sötétség (Kilyén) aranyparipa-díjat kapott az Equitana lovasbolt felajánlásából.

 

A Nemzeti Vágtát 2019. október 19–20. között tartják Budapesten, a Hősök terén, amelyen a Székely Vágta első három helyezettje, valamint a szervező település lovasa vehetnek részt.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama