Kishuszár versennyel erősít az idei Székely Vágta

Elindult a jelentkezés a 2018-as Székely Vágtára. A szervezők, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület, olyan székely lovasok jelentkezését várja, akik bizonyítani szeretnék, hogy nyeregbe termettek, és szívesen megméretkeznének Székelyföld képviseletéért a budapesti Nemzeti Vágtán. Idén négy futamban lehet teljesíteni: lesz Székely Vágta, Góbé futam, nemzetközi futam, és újdonságként Kishuszár vágta is. Jelentkezési határidő 2018. június 29., péntek 12 óra.

Tavaly szigorított versenykiírással és –szabályzattal zajlott a Székely Vágta, emellett viszont a nyeremények összege is jelentősen megnövekedett – ezek idén sem változnak. Azon települések, akik ebben az évben is lovast küldenének a Székely Vágta futamaira, a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a nevezési díj befizetésével tehetik meg ezt, a megadott határidőig. A nevezés feltételei nem változtak: bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll, a lovas, a kísérő és és a csapatvezető alkotják a csapatot. A Székely Vágta nevezési díja 1200 lej. A benevezett ló lehet bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2013) vagy idősebb, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Idén is kivételt képeznek az ismeretlen származású lovak, valamint az argentin póló póni, az Akhal Teke, az angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikalilag oda sorolható lovak.

A Székely Vágta szervezői, hasonlóan a tavalyi szabályzathoz, idén is megtérítik az utazási költségét minden lovasnak, 1000 lej értékben, aki sikeres állatorvosi vizsgát teljesít. Az elő- és középfutam győztesek sem távoznak üres kézzel: az előfutam első helyezettje 1000 lejt, míg a középfutam legjobbja 2000 lejt kap. A Székely Vágta győztese 5000 lejben részesül, a második díjas 4000 lejt kap, a harmadik helyezett 3000 lejjel lesz gazdagabb, és nem távozik üres kézzel a negyedik helyezett sem, az ő díja 2000 lej.

A Góbé futam nevezési feltételei megegyeznek a Székely Vágtáéval, a ló származásában van csak eltérés, itt ugyanis nem kell igazolni az állat eredetét. Az egyéb kivétel itt is érvényes, az utazási költség, sikeres állatorvosi vizsga esetén, 500 lej. Díjak: I. díj - 2500 lej, II. díj - 2000 lej, III. Díj - 1500 lej.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama