János Vitéz a Székely Vágtán

Parádés szereposztásban, húszonöt táncossal és harminc lovassal adta elő a szigetszentmiklósi Sziget Színház és a komáromi Lovas Színház Kacsóh Pongrácz – Petőfi Sándor János Vitéz című daljátékát. A maksai Óriáspince-tetőn több mint harmincezer ember kísérte figyelemmel a megaprodukciót, amely tele volt humoros jelenetekkel, pompás ruhákkal, szép magyar vitézekkel, nagyszerű lovasokkal, de még egy kaszkadőrjelenet is belefért a darabba.

A Székely Vágta első napjának fénypontjaként tekinthette meg a nagyérdemű a János Vitéz című operettet. Pintér Tibor és csapata már visszatérő vendégek a Székely Vágtára, ami igencsak meglátszott a produkción is. A daljáték minden jelenete nagyon hitelesre sikerült, a legautentikusabb mégis az volt, amikor Kukorica Jancsi élő birkanyájat terelgetett, úgy énekelve el bemutatkozó dalát. Pintér Tibor bevallása szerint ezt egyik budapesti színpadon vagy lovasszínházban sem tudnák ennél hitelesebbre megcsinálni. Iluska szerepében Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház művésznője tündökölt, francia királyként Várfi Sándor foglalhatta el a színpadi trónt. Külön kiemelendő, hogy a darabban nagyon sok fiatal színész is szerepet kapott, Balogh Máté Bagó szerepét játszotta, Lőrincz Andrea a gonosz mostohát , aki smink nélkül köszönőviszonyban sincs az érces hangú, rosszindulatú, átkozódó boszorkánnyal. Szerepelt a produkcióban Mohácsi Márk is, aki tavaly Levente szerepét kapta a Honfoglalásban, és a táncosok jó része is nagyon fiatalokból áll össze. A Kukorica Jancsi nyáját elterelő csősz szerepét Bencze Sándor kapta, és a székelyföldiek nagy örömére ebben a darabban is játszott Dancs Annamari, aki szintén a Budapesti Operettszínház művésznője. A francia királykisasszony szerep nagyon ráillett Annamarira, aki nemcsak csodálatosan fest a darabban, de kiváló hangját is megmutatja. Hábentius György a strázsamester szerepében a leglátványosabb jelenetek főszereplője, a magyar huszárokkal együtt indul a csatába legyőzni a török hadsereget. A közönség több jelenetben hangosan nevetett, azt meg külön díjazta, amikor a Bagó székely szalonnát vett elő tarsolyából

A szereposztáshoz csatlakozott a Háromszék Táncegyüttes, a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület lovasai, valamint a Kálnoky Lovarda tanítványai, akikről egy percig sem derült ki, hogy nem profi színészek. A darab lélegzetelállító jelenete, amikor Jánoz Vitéz lovához kötve húzza a földön a török császárt. A kaszkadőrjelenetet Bagoly Szabolcs, a Kálnoky Lovarda lovasa vállalta be.

A társulatnak annyiban volt könnyű a dolga, hogy a Jánoz Vitéz összes dala operettsláger, amelyet készséggel énekelt velük a népes közönség. A darab zárójelenete igencsak parádésra sikerült, akkor látszott csak igazán, hogy hányan vettek részt a produkcióban. Pintér Tibor, a darab rendezője megköszönte, hogy újra eljöhettek Székelyföldre, és arra kérte a közönséget, hogy együtt énekeljék el a Székely himnuszt.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama