Pintér: Itt tiszta szívű székely emberekkel dolgozom együtt

Két napja folynak a Mátyás, az igazságos című rockopera lovaspróbái Benedezmezőn, ahol a Pintér Tibor vezette Magyar Nemzeti Lovas Színház művészei és csapata készítik fel a helyi lovasokat a szombat esti kulturális produkcióra, amelyet a Székely Vágta keretében láthat a nagyérdemű. Ezzel párhuzamosan a színház főkoreográfusa, ifj. Nádasdy András már a Háromszék Táncegyüttes táncosaival próbál, akiknek köszönhetően új elemeket is bevisznek az előadásba.

Kedd óta zajlanak a próbák a benedekmezei Székelyföldi Lovasiskola helyszínén, a Barabás-lovarda, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a Vadon Egyesület lovasai készülnek a Mátyás, az igazságos lovasjeleneteire. Pintér Tibor színművész, a darab írója és rendezője úgy véli, a próbák rendkívül jól haladnak, a fiatal lovasok sokkal jobbak mint három évvel ezelőtt. „Tegnap (kedden) tízkor kezdtük a próbákat, 12-kor már azt kérdeztem magamtól, hogy mit kell még gyakorolnunk, mert szinte mindennel kész vagyunk. Gyorsan és hatékonyan haladunk, látszik, hogy azok az alapok, amiket öt éve leraktunk a Honfoglalás című rockoperával, gyökeret vertek” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Pintér. „Ma tehát befejeződik a próbafolyamat Benedekmezőn, és ez azért van, mert a lovasok rettentő fegyelmezettek, a két napban semmilyen gondom nem volt velük, olyanok mintha katonák lennének. Amit mi csinálunk, az egy militáns dolog, ide nem fér bele semmiféle bohóckodás vagy privát dolog. Ezek a székely gyerekek annyira odafigyelnek, annyira tudják, hogy mit akarok, hogy sokszor még ki sem mondtam, de már azt csinálják, amit kell. Engem soha nem az érdekel, hogy hogyan lovagolnak, hanem, hogy milyen emberek. Sokkal fontosabb, hogy ők akarják ezt. Innentől akár teheneken is eljátszhatnánk az előadást, mert nem venné észre a néző. Fontos a tekintet, a viselkedés a lovon, a ló mennyisége és minősége csak másodízben nyom a latba. Itt minden egyben van” – tette hozzá a rendező.

A Magyar Nemzeti Lovas Színház a négy legfontosabb lovát is elhozta, hogy a mutatványokat is meg tudják csinálni. Különleges lovaik vannak, úgy választották ki őket, hogy szépek legyenek, de a lovasszínházra alkalmasak. A csapatot erősíti Katrics Tamás, a Kassai-törzs negyedik helyezett lovasíjásza, ő pazar lovasíjász bemutatóra készül a darabban. A produkció attól lesz még látványos, hogy 34 táncos, köztük a Háromszék Táncegyüttes művészei is szerepelnek majd benne, akik fő táncművészei lesznek a produkciónak, hiszen szakmai felkészültségüknek köszönhetően a koreográfus úgy ítélte meg, hogy új koreográfiákat is megbír az előadás. Pintér Tibor szerint színházukban komoly csapatot képeztek ki, akik nem sztárok, hanem egyszerűen csak tehetségesek fiatalok, és akik a cirkuszművészet és a színházművészet közötti mezsgyén mozogva teszik bele szívüket-lelküket minden előadásukba. A lovasszínház vezetője kitért arra is, hogy legutóbbi ittjártuk óta Nemzeti Lovas Színházzá váltak, ami fővárosi bázist jelent számukra, és bár budapesti székhelyüket éppen felújítják, a Fővárosi Nagycirkuszban, a Kincsem Parkban és a Bikali Élménybirtokon folyamatosan vannak lovas előadásaik. „Mi is sokat fejlődtünk, és azért jöttünk saját lovakkal, hogy ezt meg tudjuk mutatni. Egyébként mindig nagyon szívesen jövünk ide, mert itt tiszta szívű székely emberekkel dolgozhatunk együtt”.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama