Sámánok lézerfényben

Sámánok, mutatványosok, fejedelmek és királyok sürögnek-forognak a Berde Áron Közigazgatási Szakközépiskola tornatermében – javában folynak A csillagösvény népe című eredettörténeti táncköltemény próbái, amelynek ősbemutatója július 15-én, 21 óra 30 perckor lesz a Székely Vágtán.

 

A táncosok közül szó szerint kiemelkedik a főszerepet játszó Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső színház tagja. „Azt gondolom, hogy nem annyira a színészi, mint inkább a néptáncos múltam miatt kerültem be ebbe a csapatba. Mi összesen öten vagyunk a társulatban, úgyhogy már igen sok mindent kipróbáltam, de ekkora szabadtéri produkcióban még nem szerepeltem. Belecsöppentem egy remek, bensőséges történetbe, befogadott a csapat, nagyon élvezem a munkát – nyilatkozza a fiatalember.

 

Orză Călin rendező-koreográfust nem annyira egyszerű „elkapni”, hol a táncosoknak mutat be egy mozdulatot, hol a sámánnak magyaráz, hol a mutatványosokat ösztökéli nagyobb tempóra, hol a zenei részletet válogatja - pörög, rendesen. „Itt nem csak az a különleges, hogy lovak vágtatnak ide-oda a játéktéren, hanem az is, hogy itt hatalmas hely van, amit be kell lakni, sokkal nagyobb dinamikát kell adni, mint egy beltéri előadásnak: 20-30 lovassal, 50-60 táncossal dolgozunk, fáklyavivők mennek-jönnek, tüzes nyílvesszők röpködnek. Persze itt is végig kell vezetni a nézőt egy erős cselekményszálon, de másképp kell kihasználni a dramaturgiai időket, fel kell használni a különleges látványvilágot, a sötétben érvényesülő fényhatásokat, amire még némi lézerprodukcióval is rásegítünk. Szakrális totemeket idézünk meg, bemutatjuk a magyarság eredetmondáját, a csodaszarvas űzését, jön a turulmadár, forog a sámánkerék – lesz minden – magyarázza a rendező.

 

Sztakics Éva alpolgármester nehezen leplezi elégedettségét. Mint mondja, itt volt az ideje, hogy saját együtteseink tagjai „mellékszereplőkből végre főszereplőkbe menjenek át”.

 

Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatójának nyilvántartása szerint saját csapata mellett a Kincskeresők táncegyüttes (Kónya Ádám Művelődési Ház) vesz részt a produkcióban, néhányan a Szászlábúból és hozzájuk csatlakozik a kézdiszentléleki Perkő együttes 20 tagja.

 

Forrás: Erdély András írása, megjelent a Székely Hírmondóban 2017. június 30-án

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama