Elkezdődtek a Dózsa előadás lovaspróbái

Elkezdődtek a Székely Dózsa György című táncjáték lovaspróbái a Sepsiszentgyörgy közelében lévő Benedekmezőn. A Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda 14 lovasa csatlakozik a Magyar Nemzeti Táncegyütteshez, hogy az 500 éves Dózsa-évforduló alkalmából bemutatandó előadást méginkább alkalomhoz illővé tegyék. Az előadás szombat este, este fél tíztől látható majd a Székely Vágtán.

Első és egyetlen alkalommal lesz lovasváltozatban is látható a budapesti táncszínház Székely Dózsa György című előadása, tájékoztatott Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője a keddi, Benedekmezőn tartott sajtótájékoztatón. „14 fiatal lovas vállalta a feladatot, hogy a hagyományokhoz híven idén is legyenek lovasjelenetek a Székely Vágta szombat esti előadásán. Nagy kihívás és nagy feladat ez számukra, hiszen a lovakat nehéz a zenéhez, a fényhez és a táncosokhoz szoktatni, ráadásul többnyire kiskorú fiatalokról van szó, akik önmaguk irányítják lovaikat, és nekik kell megbírkózni azzal a feladattal, hogy lovukat kordában tartsák” – tette hozzá a főszervező. Az ifjú lovasok hétfőn, kedden és szerdán Benedekmezőn gyakorolják a lovas koreográfiát, Zakariás Zalán rendező koordonálásával, csütörtöktől pedig már az előadás helyszínéül szolgáló Óriáspince-tetőn próbálnak, ahol csatlakoznak hozzájuk a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai is. Pénteken lesz a nyilvános főpróbája a táncjátéknak, szombaton a bemutatója, vasárnap pedig az esőnap, ha az időjárás mégis beleszólna a szombati előadásba. A Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas rendező-koreográfus által megálmodott Székely Dózsa György című darab a Magyar Kormány ajándéka.

Zakariás Zalán Vágta-rendező szerint az előadás lovas része „momumentális elemekből álló forgatag” lesz, nagyon látványos, és kiválóan illik a táncjáték zenéjéhez. Zakariás Zalán és Zsuráfszky Zoltán egyeztetése nyomán született meg a lovasjelenetek forgatókönyve, Zakariás szerint nem lesz könnyű dolguk a Pince-tetőn. A Székely Dózsa György című darabot egy részben mutatják be, időtartama másfél-kétóra.

Fő cél a hangulatteremtés

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a Székely Vágtán immár önálló programpontként megjelenő egyes-, kettes- és négyesfogathajtó versenyre tért ki, kiemelve, hogy a Pince-tetőn kialakított tér mostmár alkalmas lesz arra, hogy a későbbiekben akár nemzetközi fogathajtó versenyeket lásson vendégül, ez az egyik fő célkitűzése ennek a programnak. A Székely Vágtán szervezett versenyen tizenöt fogatos indul, és lesz fogatszépségverseny is.

Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a Dózsa-évfordulóra való tekintettel a Székely Vágta szervezőiként fontosnak tartották, hogy megteremtsék a kor hangulatát. „Bár a középkort nem lehet visszahozni, dr. Szekeres Attila heraldikus és Grubisics Csaga arculattervező munkája révén a Vágta-tér üzenni fog, egy kicsit visszavisz Dózsa György korába” – hangsúlyozta Demeter.Néhány kiegészítő információ a Vágtáról

Pászka Lehel világrekord-kísérlete
Július 20., vasárnap, 15.00


A Székely Vágta egyik kiemelkedő programja minden bizonnyal Pászka Lehel rekordkísérlete lesz. A lovasíjász kantár és nyereg nélküli lovon, vágtában, 40 másodperc alatt próbál megtenni egy kört a versenypályán, ahol a pálya szélén azonos távolságra, 60 cm átmérőjű, a földtől 1.5 méterre elhelyezett, szám szerint 14 céltábla helyezkedik el, amelyekre íjjal és nyíllal ad le célzott lövéseket.

Izlandi lovak a Székely Vágtán
Július 19., szombat, 14.00


A Hargita megyei Ivóból érkezik hét izlandi ló a lovaseseményre, szombaton 13.00 és 13.30 között. A lovasok szerdán, július 16-án indulnak Ivóból, és Kápolnásfalu, Szeltersz, Kirujsarka, Kongófa, Farkasmező, Kormos völgye, Erdőfüle, Magyarhermány, Kisbacon, Nagybacon, Szárazajta, Zalánpataka, Árkos, Gidófalva útvonalon érkeznek meg az Óráspince-tetőre.

Buszjáratok

Sepsiszentgyörgyről - Megállók: Művészeti Népiskola, belvárosi református templom, Söröző, vasútállomás, Óriáspince-tető.
Péntek, július 18.: indulás 19:00–21:00, minden kerek órában. Visszaindulás: 21:00–23:00.
Szombat és vasárnap, július 19–20.: indulás 9:00–22:00 minden kerek órában. Visszaindulás 12:00–00:00. Egy buszjegy ára 4 lej, oda-vissza 8 lej, a járművezetőtől vásárolható meg.

Kézdivásárhelyről - szombat és vasárnap, július 19–20.
A járatok a Millennium parktól indulnak óránként, az első járat 10 órakor indul, az utolsó busz 23 órakor indul vissza a Pince-tetőről. Egy út 6 lejbe, oda-vissza 10 lejbe kerül a jegy, a járművezetőtől vásárolható meg.
Megjegyzés: a busz akkor indul el, ha lesz elengendő utas.
 

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama