Elkészült A csillagösvény népe főcímdala

Elkészült A csillagösvény népe eredettörténeti táncköltemény főcímdala, amelyet a főszerepet játszó Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső színház tagja, valamint Erőss Judit, a Háromszék Táncegyüttes énekese énekelt fel, Kövi Artúr Bálint zeneszerző zenéjére. A főcímdal címe Fényöröm.

 

A kulturális produkció részletes bemutatása:

A CSILLAGÖSVÉNY NÉPE

Fölajánlás égi szüleinknek

Eredettörténeti táncköltemény

Mottó:

Égi ősök csillagösvénye,

Világolj bennünk és érettünk,

Égi szüleink fényöröm forrása,

Áld meg népedet örök lélekösvény.

Minden népnek van egy olyan történelme, amelyet hivatalosként tart számon, de van egy olyan történelme is, amelyben igazán hisz. Így vagyunk mi székelyek is. Őseink szervesen éltek a teremtett világban, istentudatú, nyíltszívű, életerős népként. Ezt őrzik meséink, regéink, énekeink, imádságaink, a Föld, a Nap, a Hold, a Csillagok és a Tejút. Mindezek megidézéshez tekintetünket fölfele, a csillagösvényig emeljük, mert azon jönnek vissza hozzánk az égi testvéreink, akik előttünk járnak. A Fehérló, a Csodaszarvas, a Turul és a Griff a mondai-népi hagyomány bölcsességével értelmezi az írott történelmet, melyet egy nagy sodrású, lendületét újra és újra felfrissítő szertartásban mutatunk fel. Tánckölteményünkkel azt a lélekréteget kívánjuk érinteni, ami a mindenkori megsejtett tudás és megérzés ereje közt egy ritka tiszta csobogású patakhangot képez, hogy megpihenjen azon a lélek és elcsituljon a kétségbeesés. Keresztülszármazni egy népen így válik számunkra örök szellemiséggé, a test-szellem-lélek szüntelen egységévé. Az előadásban elhangzó szövegek forrásaként a magyar líra nagyjait, mint korunk táltosait hívtuk segítségül az örök népköltés mellé, hogy általuk is eltáncolhassuk eredettörténetünk legfontosabb momentumait.

A csillagösvény népe először a Székely Vágtán lesz látható, ősztől pedig a Háromszék Táncegyüttes repertoárjában újra elérhető lesz a nagyérdemű számára.

Előadják: a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió művészei, Mészáros Gábor m.v., Pászka Lehel m.v., Kocsis Hunor-Tibor m.v., Tőkés Zsolt m.v.

Közreműködnek: a Kincskeresők, a Perkő és a Százlábú néptáncegyüttesek, illetve a Vadon Egyesület, a Barabás Lovarda, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai, továbbá Melkuhn Róbert m.v.

Az alkotócsapat
Demeter János ötlete és forgatókönyve alapján zenéjét szerezte: Kövi Artúr Bálint m.v.
Ének: Erőss Judit
Jelmez: Furik Rita m.v.
Tánckari asszisztens: Tekeres Gizella, Tőkés Csaba Zsolt m.v.
Kellékmester: Zayzon Ádám
Forgatókönyv, dramaturg: Prezsmer Boglárka m.v., Kádár Elemér m.v.
Gyártásvezető: Dancs Zsolt
Producer: Deák Gyula Levente
Rendező-koreográfus: Orza Calin m.v.

 

nyilvános főpróba július 14., 21.30

ősbemutató július 15., 21.30

esőnap július 16., 21.30

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama