Idén dobogós helyre számítunk a Nemzeti Vágtán

Székely Vágta, másodszor

A kedvező szabályzatmódosításoknak köszönhetően idén mindenképp dobogós helyre számítanak a Székely Vágta szervezői a Nemzeti Vágtára bejutó lovasaiktól. 

A versenyszabályzat több pontban is változott: kizárták az angol telivéreket, és a lovak életkorát négyről öt évre növelték. A budapesti Nemzeti Vágtára ebben az évben a két legjobb lovas juthat ki, a harmadik székelyföldi képviselő Sepsiszentgyörgy lovasa lesz, direkt benevezőként.

Május 15-én, kedden tartotta első sajtótájékoztatóját a Székely Vágta szervezőcsapata, amelyen részt vett Bendes Csaba is, a Nemzeti Vágta előfutamainak felelőse, valamint benevezési igazgatója, Sztakics Éva alpolgármester, a rendezvény főszervezője, Tamás Sándor megyei tanácselnök, a lovasesemény védnöke, és Demeter János megyei önkormányzati alelnök, az Óriáspince-tető egykori felfedezője és „atyja”. Elsőként Bendes Csaba ismertette az idei módosításokat, majd beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Vágta jogtulajdonosa, a Lovasok Kft. és a Székely Vágta szervezőcsapata két évre aláírta a  megállapodást, ez azt jelenti, hogy már kijelenthetjük: 2013-ban is biztosan lesz Székely Vágta. „Mi nagyon büszkék vagyunk egyetlen határon túli előfutamunkra, a tavalyit is kiválónak értékeljük. Az idei módosítások pedig nagyon kedveznek a székely lovasoknak, ahogyan elszántságukat ismerem, a középdöntőben, de akár a döntőben is végezhetik a székely indulók” – emelte ki Bendes Csaba. A szervezők behoztak még egy változást a lovasok számára: idén lehet használni patkósarkakat, ami jelentősen megkönnyíti és biztonságosabbá is teszi a lovaglást.
Tamás Sándor megyei elöljáró azt hangsúlyozta, hogy abban bíznak, hogy a Székely Vágtával egy rangos lovasesemény alapköveit helyezték el. A rendezvény felöleli az összes lovassportágat, és színvonalas kikapcsolódást kínál mind a lószerető, mind a kultúrát kedvelők számára. „Az idei Székely Vágtát minőségében és tartalmában is sokkal jobbra tervezzük, az esélyegyenlőség megadását pedig külön díjazom, hiszen így már biztos vagyok benne, hogy a székelyek ott állnak majd a Nemzeti Vágta valamelyik dobogós helyén” – fogalmazott Tamás Sándor.
A helyszínt is éri némi változás. Az Óriáspince-tetőn felállított létesítményt még a tavaly megerősítették, az emlékmű köveit pedig kicserélik, hogy még hangsúlyosabb legyen annak formája, szimbolikája. Meglepetéssel is készülnek, de erre csak a helyszínen derül majd fény – tájékoztatott Demeter János megyei alelnök.
Sztakics Éva alpolgármester a kulturális programokról beszélt. A kétnapos eseményen az alternatív lovasprogramok kapnak nagy hangsúlyt, ezek mellett két kulturális előadást terveznek. Szombat este mintegy 20 helyi lovas részvételével és a komáromi Magyar Lovas Színház előadásában Kacsóh Pongrácz-Petőfi Sándor János Vitéz című operettjét láthatja a nagyérdemű. Vasárnap este a NemEz együttes jubileumi koncertjére kerül sor, majd a díjátadó után a Táncpromenád című produkcióval készül a Háromszék Néptáncegyüttes, a Százlábúak gyermek-néptáncegyüttes, a dicsőszentmártoni Kökényes Táncegyüttes és az M Studio. A produkció erre az alkalomra készül, Ivácson László koreografálásában. „Az volt az elsődleges célunk, hogy a helyi hagyományok, a néptánc uralja a kulturális részt, hiszen saját hagyományaink mutatják meg értékeinket” – emelte ki Sztakics Éva alpolgármester.
A kulturális programok mellett bövűl a székely termékek vására, valamint a Székelyföldi Kézművesek Szövetségével közösen kézműves sátrak is helyet kapnak.
© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama