Elindult a 9. Székely Vágta

Kilencedszer zúgott fel a Klapka induló, miközben elindult a díszmenet. Majd felhúzták a hatalmas székely zászlót, ezzel szimbolizálva, hogy a székelyek ezen a napon az Óriáspince-tetőn ünnepelnek. A versenyzők fogadalmat tettek a sportszerű versenyzés mellett, majd  Dr. Nagy József, a kaposvári Somogyi huszárok huszárkapitánya, a Székely Vágta főkapitánya hivatalosan is elindította a Székely Vágta futamait.

 

Mindig megható pillanata a Székely Vágtának az óriási székely zászló felvonása, amelyet ünnepélyes keretek között, a Székely Vágta megnyitóján húznak fel, ezúttal a Szilaj Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. Dr. Nagy József Vágtafőkapitány nyitóbeszédében az idei Nemzeti Vágta vezéralakjára, Kazinczy Lajos honvéd ezredesre emlékezett, kiemelve: „Kazinczy Lajos a tizenötödik aradi vértanú volt. 1849. október 25-én adta életét a magyar szabadságért, az aradi várban”. A folytatásban úgy fogalmazott: „Ma már a Székely Vágta nem járatlan ösvény, hanem széles ezrek, tízezrek által kitaposott út. Köszönet érte az úttőrőknek,  a helyi hagyományőrző lovasoknak, a székelyföldi lovardák tulajdonosainak, s mindazon a lovasoknak, lótulajdonosoknak, akik hittek abban, hogy összefogásukból közös öröm születhet.” Ezt követően, újabb ünnepélyes pillanat keretében, átvette Tamás Csaba, Farkaslaka képviselőjétől, a tavalyi Székely Vágta győztesétől az 1845-ös mintázatú lovastiszti vándorszablyát. A vándorszablya a Vágtafőkapitánynál kerül megőrzésre, majd a döntő után a nyerteshez kerül egy évig.

 

A megnyitó keretében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Szeretjük Székelyföldet, szeretjük a kultúránkat, tehát szeretjük lovainkat is. Akármi is történt az elmúlt 1000–1500 évben, a székelyekben megmaradt a lovasnemzeti lelkület. Ez elsősorban a székelyföldi lovas társadalomnak köszönhető. Kilenc évvel ezelőtt azért fogtunk össze, hogy újra naggyá tegyük a székely lovaskultúrát. Elmondhatjuk, most már méltó helyet tudunk biztosítani versenyzőinknek itt az Óriáspince-tetőn, Benedekmezőn a Székelyföldi Lovas Iskolában és az oltszemi nemzetközi fogathajtó pályán. Ma már elmondhatjuk, hogy Erdélyen belül Háromszéken a legaktívabb, a legláthatóbb az önkormányzatok és a lovas társadalom együttműködése. Hogy stílszerű legyek: jó lóra tettünk, amikor szövetségre léptünk.”

 

„Újra felértékelődött a ló és ember kapcsolata, a lovas hagyományok megőrzése Székelyföldön. Ezt a hagyományt kell erősítenünk és továbbadnunk fiataljainknak, és a Székely Vágta jelenleg az egyik legjobb eszköz erre a célra. A lovas események hozzájárulnak térségünk vonzerejének növeléséhez, éppen ezért fontos, hogy újra felfedezzük a hagyományban rejlő értékeket, ebbe beruházzunk, erre ösztönözve a fiatalokat, fiatal gazdákat. A lovassportokon keresztül képesek vagyunk összekovácsolni közösségeinket” – mondta köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 

A hivatalos megnyitó után, rövid pályakarbantartást követően, elindultak a Góbé és a Székely Vágta futamok.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama