Nyilvános a Székely Vágta programja

Bár apróbb módosítások még lehetnek benne, véglegessé vált a Székely Vágta programja. A kétnapos lovaseseményen a lovassporté lesz a főszerep, az esti kulturális programokban is helyi lovasok vesznek majd részt. Az előbbi évektől eltérően, idén mindkét napon tartanak futamokat, az előfutamokra szombaton, a középfutamokra és a döntőre vasárnap kerül sor.

A Székely Vágta már pénteken kezdetét veszi, akkor érkeznek a lovasok, megtartják a lovak orvosi vizsgáját és kisorsolják a futamindulókat is. Este nyilvános főpróbája lesz a TűzTánc produkciónak, így azok is megnézhetik, akik netán szombaton nem tudják. A Székely Vágta megnyitójára szombaton, délben kerül sor a lovasok felvonulásával, a rétyi Kováts András Fúvószenekar közreműködésével. Az előfutamok két részben zajlanak, először 13 órakor, majd 16 órakor állnak rajthoz a lovasok. A futamok között kettes- és négyesfogathajtó verseny, puszta ötös-, valamint lovasíjász bemutató lesz a Kassai Lovasíjász Iskola tanítványaival és a Sagittis Siculorum Egyesület jóvoltából. Délután lovas táncokra kerül sor a a kőröspataki Shagya Lovasklub bemutatásában, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület pedig huszárnótákkal kedveskedik a közönségnek. A délutánt a mosonmagyaróvári Óvári Gazdász Néptánc Együttes műsora zárja.

A szombati nap a TűzTánc című világzenei koncerttel és tánc-show-val ér véget, amelyet Bársony Bálint és Németh Gábor „Némo” zenekara, Korzenszky Klára népdalénekes, valamint a Honvéd Táncszínház ad elő, hozzájuk csatlakozik a Háromszék Táncegyüttes és az M Studio mozgásszínház. A produkcióban közreműködik a Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a Shagya Lovasklub. Az előadás koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője.

Vasárnap 12-től lesznek a középfutamok, a nap hátralevő részében díjugrató verseny és bemutató is lesz a csíkszeredai Genovéva Lovarda növendékeivel, huszárbemutató és csatajelenet a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület jóvoltából, és lovas harcművészeti bemutató a Sagittis Siculorum Egyesület előadásában. Két kuriózumot is láthat a nagyérdemű: a pónifutam képségkívül az egyik fénypontja lesz a napnak, és idén sem marad el a hírességek fogathajtó versenye sem. A döntő 18.15-től lesz, rögtön utána a díjátadó ünnepséget is megtartják.

A Székely Vágtát Péter Szabó Szilvia és a Tini Dance Center táncosai zárják, akik a NOX együttest idézik fel, Szilvia a legsikeresebb dalaikat hozza el a székelyföldi közönségnek.

A Székely Vágta programjaiba szombaton és vasárnap is bekapcsolódik a Duna Televízió. A nemzet televíziója szombaton 17:45 és 18:55 között, vasárnap 17:30 és 18:55 között közvetít élőben.

A részletes program megtalálható itt.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama