Néhány információ a kiegészítő programokról

A Székely Vágta futamait színes kísérőprogramok színesítik, a honfoglaláskori lovasíjász-harcászati bemutatótól, a gyerekfoglalkozásokon át egészen a lovasíjász bemutatóig. Idén is lesz fogathajtó verseny, újdonságként pedig szablyavívás és lovaskaszkadőr bemutató is.

 

Honfoglaláskori lovasíjász-harcászati bemutató

Július 9., szombat, 20:15

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület keretében működő lovasíjász csapat Recsenyédi Hunor, a Kassai Lovasíjász iskola tagja vezetésével érdekfeszítő bemutatóval készül a Székely Vágtára. A bemutató során a közönség megismerheti a honfoglaló őseink íjász modorát, fegyver- és lóhasználatát. Ugyanakkor, betekintést nyújt a a honfoglaláskori harci lovak kiképzésének és harcászati technikáit.

 

Huszár-harcászati bemutató, korabeli lovas és gyalogos harcmodor, huszárkaruszel

Július 10., vasárnap, 14:40

Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület minden évben új lovashuszár előadással készül a Székely Vágtára. Idén nagyszabású huszár-harcászati bemutatóval készülnek, amelyben szemléltetik a korabeli lovas és gyalogos harcmodort, valamint hadászati technikákat, a bemutató fénypontjaként pedig 24-28 lovassal huszárkaruszelt is láthat a nagyérdemű. Az előadás során pirotechnikát is használnak.

 

Lovasíjász bemutató

Július 9., szombat, 19:15 és július 10., vasárnap, 14:00

Saggitis Siculorum Egyesület produkciója őseink harcmodoráról, hagyományának megismeréséről nyújt korhű képet. Az első lovasíjász-bemutató két lóval történik, amelynek alapja a ló és ember közti magas szintű kapcsolat bemutatása, ami lényegesen az íjászatban tükröződik ki, vagyis az íjvesszők biztos ellövéseiben, illetve azok pontos célbaérésében. Akrobatikai elemek, illetve a kor csatáit megjelenítő harci helyzetek színesítik a produkció további részét. A másik négylovas produkció lesz, amelyben a lovakkal való tökéletes együttműködésről kapunk egy élethű képet, valamint kaszkadőr filmekbe illő jelenetek teszik még látványosabbá. A produkcióban látható jelenetek jellemzik honfoglaló őseink harciasságát.

 

Izlandi lovak érkezése

Július 9., szombat, 17:15

Immár ötödik alkalommal érkeznek izlandi lovak a Székely Vágtára, akik többszáz kilómétert tesznek meg lóháton, hogy részesei legyenek a galoppversenynek. Az idei túra útvonala: Ivó, Kápolnásfalu, Asszonybosszantó, Kongófa, Kormosvölgye, Magyarhermány, Kisbacon, Nagybacon, Szárazajta, Zalánpataka, Málnásfürdő, Angyalos, Óriáspince-tető. Tíz lóval lovagolnak, szerdán reggel indulnak Ivóból, és várhatóan szombaton csatlakoznak a lovaseseményhez.

 

Fogathajtó verseny

Július 9., szombat 14:00 –17:45

Immár negyedik alkalommal lesz egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny a Székely Vágta keretében, önálló műsorszámként viszont a tavalyelőtt szerepelt először a programban. Idén körülbelül 15 fogat jelenik meg a mezőnyben, a pontos számot azért nem tudni, mert az utolsó percig szabad a jelentkezés. A korábbi években kétségkívül az egyik színfoltja volt a rendezvénynek, és a futamokon kívül a legtöbb nézőt vonzotta.

 

A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

Július 10., vasárnap, 13:00

Akárcsak a ló, a szablya is végigkísérte nemzetünk történelmét a honfoglalás előtti időktől napjainkig. Jelen produkció azt a magyar szablyavívást mutatja be, amely ugyan már modern sportágként az olimpiákon is megállta helyét, de mesterről mesterre hitelesen visszakövethető akár a Magyar Hadi Főtanodáig (1848) vagy a Pesti Nemzeti Vívóintézetig (1825). A bemutató a vágás és védés technikáit mutatja meg, lesznek forma és páros gyakorlatok, szabad vívás, szakmai magyarázatokkal kísérve. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola sátránál az előadás előtt és után két órával ki is lehet próbálni a szablyavívást.

 

Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatója

Július 10., vasárnap, 13:30

A bemutató látványos, akrobatikus lovastrükköket tartalmaz, többnyire kozák lovastrükköket, több lóval és lovassal a színtéren. A lovas ül, fekszik, szabadon és rendhagyó módon mozog lován, mindez csak akkor lehetséges, ha teljes összehang van ló és lovas között. A csapat vezetője Ugron Attila, többszörös Székely- és Nemzeti Vágta-résztvevő, mellette az egyéni gyakorlatokban láthatjuk még Mojzi Árpádot és Antal Norbertet, a csapat hölgytagjai pedig, Ugron-Fejér Orsolya és Barbocz Tímea, a koreográfiáért felelnek.

 

Szép színes világ – lovastornász bemutató

Július 9., szombat, 19:45

A Shagya Lovasklub Egyesület lovastornász bemutatója egy igaz történetet elevenít fel, lovas bohózat formájában. Erdély egyik kis falujában sok gyerek él, akiknek szülei nehéz sorsú emberek. Gyerekeik vidámak, kedvelik a közös játékot és a lovakat. Néha megtörténik, hogy ellopnak egy lovat, hogy lovagolhassanak rajta. Egy ilyen alkalommal csoda történik: a gyerekek igazi kis lovastornászokká válnak.

 

Gyermekfoglalkozások

Július 9-10., szombat-vasárnap, 11:00 – 19:00

Tizenegy egyesület foglalkozik a legkisebbekkel a Székely Vágtán. A foglalkoztatások között lesznek lovas edző gyakorlatok, huszár csákó készítés, mesealkotás (lovas történetek), gipszfigura-festés, sókép készítés, papír lovacska készítése, lovagi játékok, kézműves foglalkozások, kreatív játékok, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács díszítés, textiljáték varrás, ostorkészítés bőrből, bogozás, ügyességi játékok, harcművészet bemutatása és ősi mesterségek.

 

TransylMania koncert

Július 8., péntek, 21:00

Cseresznyés Szilamér 2002-ben hozta életre az együttest, hogy megmaradjon mindaz, amit gyermekként láttak, hallottak, tanultak szüleiktől, nagyszüleiktől, őseiktől. Kezdetben verseket zenésítettek meg, s az elődök dalait énekelték, majd saját dalok is születtek. 2004-ben jelenik meg első lemezük „Legyen úgy, mint régen volt” címmel, amelyet további négy album követett, a legutóbbit 2014-ben rögzítették. A zenekar azt mondja, létezésük „a szülőföldhöz, a hazához, a múlt örökségéhez való ragaszkodás. Ragaszkodás egy tisztább világhoz, amely mai korunkban elveszni látszik.”

 

Csík zenekar

Július 9., szombat, 21:30

Huszonnyolc éves fennállása alatt olyan kirívó népszerűségre tett szert a Csík Zenekar, mely népzenei életünkben korábban elképzelhetetlen volt. Pályafutása első szakaszában főleg táncházi muzsikát játszott, jellegzetes - három prímásra, férfi és női énekhangra, valamint többszólamú énekre épülő - előadásmóddal. Aztán új fejezetet nyitott, életművében és a hazai világzenében egyaránt. A mérföldkőnek számító Senki nem ért semmit című albumával új stílust teremtett, oly módon dolgozva fel könnyűzenei szerzeményeket, hogy azok belesimuljanak a népzene szövetébe. Ezzel pedig azt bizonyította, hogy a népzene azoknak a városi fiataloknak a szívét is összeszoríthatja, akik legfeljebb tanulmányaikból ismerik a paraszti kultúrát.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama