Visszatér az Óriáspince-tetőre a Nemzeti Lovas Színház

A nagysikerű mozifilm után, lovasszínházi változatban elevenedik meg a magyar csodakanca, Kincsem története. A Nemzeti Lovas Színház negyedszer tér vissza a Székely Vágtára, ezúttal pedig a KINCSEM: A LEGYŐZHETETLEN című lovasdrámáját hozza el a székelyföldi közönségnek.

 

A Pintér Tibor vezette Nemzeti Lovas Színház ismét nagyot alkotott: talán soha nem volt korábban még ennyire érzelmes és egyben drámai, ennyire megható és egyben felemelő darabjuk, mint új szuperprodukciójuk, a Kincsem. A legyőzhetetlen csodakanca újabb versenyt nyert: ezúttal a színházszerető közönség szívét hódította meg. Pedig valójában még csak nem is Kincsemről szól a darab: a csodakanca élete és a kora, amelyben a sikereit halmozta csak alapjául szolgál a drámai alaphelyzetnek: egy apa fiatalon elveszti a gyermekét. Nem tudja elfogadni az elfogadhatatlant: az ő gyötrődéseit, vívódásait helyezi előtérbe a darab, gyakran álomszerű, spirituális utalásokkal. Nagy erénye továbbá a darabnak, hogy nem akar hasonlítani a vele azonos című mozis megaprodukcióra, nem másolja azt, külön mítoszt épít a varázslatos csodakanca szelleme köré.

 

Blaskovits Ernő szerepében Pintér Tibor láthatjuk elesetten, meggyötörten, amint az élet a homloka elé helyezi a pisztolyát. Az ő belső vívódását nagyszerűen támasztják alá, erősítik fel a klasszikusokra hangszerelt Mészáros László-dallamok, amelyek nagyon maiak, több slágergyanús szerzemény is akad közöttük. Bányavölgyi Donáta légies, megindító játéka sokat tesz a darabhoz. Sztáray grófnő szerepében Pápai Kíra brillírozik: az antréja a Nemzeti Lovas Színház történetében az egyik legszebb jelenet, az egyik legjobb dallammal párosítva. Mohácsi Márkról már régóta tudjuk, hogy kiváló színész és remek lovas – most is mindkét tézist igazolja. Papadimitriu Athina lubickol a szerepében, ahogy leül egy bödönre olyan, mint egy totemoszlop: megingathatatlan, mindent látott már és persze a jövőt is ismeri. Bencze Sándor pedig konferál, apát alakít, rikkancsként harsog – remekül vezeti át a jelenteket.

 

Nyilvános főpróba: 2019. június 28., 21.30

Előadás: 2019. június 29., 21.30

Esőnap: 2019. június 30., 21.30

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama