Újra Szőcs Lehel nyerte a fogathajtó versenyt

Tizenöt fogathajtóval kezdődött meg a Székely Vágta keretében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fogathajtó verseny. A fogathajtók között egyes-, kettes- és négyes fogathajtók szerepeltek, közöttük pedig a 9 éves, kézdivásárhelyi Bokor Hunor is. A tavalyi győztes, az újtusnádi Szőcs Lehel duplázott, idén is ő lett a legjobb fogathajtó.

Váncsa Jenő szervezésében már második alkalommal szerepelt önálló műsorszámként a fogathajtó verseny, ahová a térség ismert és elismert fogathajtói egyaránt beneveztek. A zsűri elnökségét id. Váncsa Jenő vállalta, a zsűrit erősítette Nagy István, titkári szerepet látott el Váncsa Zsuzsa. A fogathajtó verseny során pályaszolgálatot teljesített id. Dr. Kádár László, Dr. Bangyán István, valamint Bajkó Ildikó és Bajkó Kriszta is. A szakszerű kommentálást idén is Bajkó Tibor, többszörös országos fogathajtó bajnok vállalta, aki egyébként a Székely Vágta futamainak szakkommentátora is. Az egyetlen négyesfogathajtó, Bodó Zoltán mindenképpen említést érdemel, az angyalosi versenyző a Váncsa család támogatottja.

Az első fordulóban a tizenöt fogatos közül hat jutott tovább a második fordulóba, nevezetesen Szántó Szilveszter, Szász Csongor, Szőcs Lehel, Krecu Péter, Ferenc Tibor és Orosz László fogathajtók. Versenyen kívül indult, de mindenképp dicséretet érdemel a kézdivásárhelyi Bokor Hunor, aki mindössze 9 évesen két fiord lovat tudott kordában tartani, és teljesíteni az akadálypályát.

Díjazottak:

A több mint kétórás fogathajtó versenyben az öt legjobb fogathajtót díjazták, a díjakat Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője, valamint Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, a Székely Vágta társszervezője adták át.

V. Orosz László, Gyergyószentmiklós, idő: 2,48
IV. Ferenc Tibor, Csíkszépvíz, idő: 2,47
III. Szántó Szilveszter, Lázárfalva, idő: 2,38
II. Szász Csongor, Székelyudvarhely, idő: 2,27
I. Szőcs Lehel, Újtusnád, idő: 2,26

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama