Csíkszentkirály, Bereck és Kászonaltíz lovasa a Góbé döntőben

Nyolc lovas állt rajthoz a Székely Vágta szombati napján a Góbé előfutamokban. A sorsolás következtében három futamot sorsoltak, az első kettőben három induló, az utolsóban már csak két lovas küzdött meg egymással. A vasárnapi döntőbe minden futam győztese, azaz Csíkszentkirály, Bereck és Kászonaltíz versenyzője jutott.

 

Kelemen Sándor Géza és Viktor, Mojzi Árpád és Amira, valamint Ferencz Árpád és Tajga bizonyultak a legjobbnak a Góbé előfutamokban. A versenyben sok először induló ló-lovas páros állt rajthoz, akik még kissé szokatlanul vették a köröket, de volt akinek bejött az első indulás: a Berecket képviselő Mojzi Árpád Amirával elsőre sikeresen szerepelt.

 

Az első előfutamban Barátos, Csíkszentkirály és Szotyor lovasai indultak. Az indulás Kelemen Sándor Géza és Viktor (Csíkszentkirály) számára volt kedvező, de az első félkörben igencsak szorította a szotyori Domokos Magor Nárcisszal. A Barátos színeiben induló Terebesi Illés először vitte Bátor lovát pályára, aki annyira nem volt bátor, mert az indulásnál csak nehezen akaródzott elrajtolni. A csíkszentkirályi versenyző már az első kör után magabiztos előnyt szerzett, amelyet meg is tartott a célig.

 

A második előfutamban Kézdivásárhely, Maksa és Bereck lovasai próbálkoztak. A tavalyi harmadik helyezett párostól, Dudás Zoltántól és Csillagtól (Kézdivásárhely) sokat vártak a nézők, tavaly ugyanis dobogósok voltak a Góbé futamban. A számítások azonban nem jöttek be, a kézdivásárhelyi páros nem tudott jól startolni, így csak a második helyre volt elég teljesítményük. Varga Csongor Iván nyergében (Maksa) új volt a pályán, futamuk a harmadik helyre volt elég. Szépen szerepelt viszont az új ló-lovas páros, Mojzi Árpád Amira hátán elsőként ért célba.

 

A harmadik előfutamban Kilyén és Kászonaltíz képviselői futottak. Ferencz Csongor Szabolcs Sötétség nyergében (Kilyén) biztonságban érezhette magát, hiszen lova volt már harmadik helyezett a Góbé futamban. Ez azonban semmit nem határozott most, hiszen erős ellenfélre talált Tajgában (Kászonaltíz), aki már tavaly is rótta a köröket a Székely Vágta Góbé futamában. Tajga és Ferencz Árpád összeszokott párosnak bizonyultak, így meg is nyerték a futamot.

 

Döntősök:

Csíkszentkirály – Kelemen Sándor Géza, Viktor

Bereck – Mojzi Árpád, Amira

Kászonaltíz – Ferencz Árpád, Tajga

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama