Két bajnok és két újonc a döntőben

Felfokozott hangulatban zajlott a Székely Vágta középdöntője, a sorsoláson igencsak erős lovasokat sikerült egymás mellé állítani. Talán az első futamban szusszanhattak egy kicsit a lovasok, hiszen itt „csak” egy korábbi bajnok indult. A második futamban két győztes is futott, de borítékolható volt a farkaslaki és maksai lovasok felzárkózása is.

Nem volt különösebb döbbenet a Székely Vágta első középfutamában, Zsigmond János és Timpex Amata rajt-cél győzelemmel döntötték el a versenyt. A bajnokok méltó ellenfélre találtak a farkaslaki Tamás Csabában, aki Fiber hátán igencsak küzdött a második helyért. Már az előfutamok után rebesgették, hogy Fibert nagyon felkészítették, így sokat várnak tőle. A futamban Nyújtód lovasa és Gyergyóditró képviselője indult még, de Fiberrel szemben nem sok eséllyel indultak a második, továbbjutást jelentő helyért.

A második középfutam legelején már megvolt a szuszpansz: a tavalyi győztes, Berde Lóránd, nagyot bukott a startnál, mert beleszaladt a maksai versenyző lova. Sérülést nem szenvedett, a futamot, pár perces szerszámellenőrzés után, újraindították. Berdének itt sem volt szerencséje, Anci éppen akkor fordult hátra, amikor a versenybíró startot kiálltott. Így a negyedik helyen, majdnem fél körrel lemaradva, vágtatott a többiek után, közben pedig már magabiztosan galoppozott az első helyen a maksai Papp Alpár Ecsed R. Randi lován. Egy kör után indult meg az igazi küzdelem, hiszen a gyergyószárhegyi korábbi bajnokok, Fazakas Géza és Gamma nem hagyták magukat, miután Berde Ancival a nyomukba ért. Ancinak sikerült előzni, feljött a második helyre, de Gamma még mindig harcolt, így fej-fej mellett haladva fordultak rá az utolsó félkörre. A célba végül Berde Lóránd és Anci futottak be, első lett Maksa. Bár az előpataki Bartha Ferenc és Pasadena is erős páros, a három forró vérű lovassal most nem volt esélyük beleszólni a versenybe.

A döntő indulóinak sorrendje:

1. pálya: Kézdivásárhely (Berde Lóránd és Anci)

2. pálya: Lemhény (Zsigmond János és Timpex Amata)

3. pálya: Maksa (Papp Alpár és Ecsed R. Randi)

4. pálya: Farkaslaka (Tamás Csaba és Fiber)

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama