Erős középfutamokra számíthatunk

Nagyon erős mezőny állt össze a Székely Vágta középdöntőire, amelyet vasárnap délben tartanak meg. Az előfutamokból minden futam első két helyezettje jutott tovább, volt izgalom bőven, hiszen itt már rutinos versenyzők és lovak futották a köröket. Biztosan ott van a középfutamokban Gidófalva, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Tusnádfürdő, Lemhény, Gyergyószárhegy, Kézdiszentkereszt és Csíkcsomortán települések lovasa.

A Székely Vágta előfutamaiban két négyes és két hármas futam indult, hiszen a reggeli, újabb állatorvosi vizsgálatot követően kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi lovat, sántaság miatt, nem engedhetik rajthoz állni. Az első futamban Gidófalva, Kézdisárfalva, Gyergyószentmiklós és Kovászna lovasa indult. A gidófalvi Jákó Ferenc Fharmeta nyergében egy kör után elhúzott, a verseny inkább a második helyért folyt. Ez főleg akkor vált izgalmassá, amikor a négyszáz méteres pályán valamivel több, mint három kört teljesítő versenyzők közül a gyergyószentmiklósi László Pál elszámolta magát, és két kör megtétele után felemelt karral ünnepelte továbbjutását a második helyen. Tévedésére akkor döbbent rá, amikor a kézdisárfalvi Részeg Mihály beérte és csaknem megelőzte. László Pálnak azonban helyén volt a szíve, „visszadőlt” a ló nyakára és magabiztos lovaglással jutott a középdöntőbe.

A második futamban ismét csak a második helyért folyt a nagyobb küzdelem, miután a kézdivásárhelyi Bódi Albert első kör után „elment győztesbe”, a nyujtódi Ugron Attila és a tusnádfürdői Jani András fej-fej mellett haladt, mígnem 300 méterrel a cél előtt Jani András megelőzte a nyujtódi versesenyzőt és bejutott a középdöntőbe. A harmadik, „sztárfutamban”, a gyergyószárhegyi Fazakas Géza mellett három volt Székely Vágta dobogós indult, élükön a tavalyi győztes, lemhényi Zsigmond Jánossal, André Mónikával, aki idén a Maros megyei Székelybós nevében versenyzett, és a korábban Sepsiszentgyörgy színeiben induló Bagoly Szabolccsal. A várakozásoknak megfelelően ez a futam volt a legszorosabb. A négy versenyző gyakorlatilag fej-fej mellett vágtázta végig a három kört. Az utolsó körben, tavalyi jó szokásához híven, a Nemzeti Vágtán negyedik helyezett lemhényi versenyző, Timpex Amata nyergében egy lóhosszal nyerte a futamot a gyergyószárhegyi lovas előtt. A negyedik futamban csak egy versenyzőnek kellett kiesnie, ez – az erdővidékiek bánatára – a baróti Opra Rita volt. A másik két versenyző, a csíkcsomortáni Lajos Sándor és a kézdiszentkereszti Prezsmer Péter Lóránt, külön versenyben, egymást többször visszaelőzve tette izgalmassá a futamot. Végül, egy huszáros vágtával, a háromszéki versenyző vívta ki magának a jogot, hogy a huszárok társaságában a díszkört megtehesse.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama