Terepszemlét tartott a Duna Televízió

Budapesti, debreceni, székelyudvarhelyi és helyi tévések járták be az Óriáspince-tetőn a Székely Vágta pályáját hétvégén. A „nemzet televíziója” idén 150 perc adásidőben számol be a kétnapos versenyről és annak kísérőrendezvényeiről.

Tizennégy kamera, több kilométer kábel, fény- és hangosító berendezések tömkelege, a műholdas élő adáshoz szükséges antennák és berendezések, szervizkocsik helyét jelölték be a pénteki terepszemlén az MTVA és a technikai és logisztikai hátteret adó Debreceni Televízió munkatársai. Az udvarhelyi és sepsiszentgyörgyi munkatársaikkal kiegészülő hetventagú stáb szombaton 80 perces összefoglalót állít össze, vasárnap pedig másfél órás közvetítést ad, benne élő adásban a Székely Vágta döntője.

Az adást a már hároméves „lovas tapasztalattal” rendelkező Jankó Anita hangolja össze. Azt mondja: napokig dolgoznak azon, hogy megírják az úgynevezett adástükröt, amiben másodpercre ki van számolva, hogy ki, honnan, mikor jelentkezik be, kivel és miről beszél, hogyan illeszkednek az adásba az élő és felvételről sugárzott futamok, riportok és beszámolók, aztán borul minden.

– Azt mondhatom, ennyi idő után van némi tapasztalatunk abban, hogy egy amúgy számos kockázatot, előre nem látható elemet tartalmazó élő adást elkészítsünk, az erdélyi és a debreceni kollégák is szakmailag „jól állnak” saját helyükön. A Székely Vágta azonban egy másik műfaj: sosem tudod, hogy mikor veri szét a vihar valamelyik futamot vagy éppen a döntőt, mikor kell megismételni rossz rajt miatt egy futamot, mikor vadul meg valamelyik paripa, s megy el az erdőbe zsokéstól, mikor tépi szét a szél a csatlakozókat, mikor áll le valamelyik technikai cucc a portól. Szóval lehet, sőt kell itt tervezni, csak mindenkor előfordulhat, hogy „kézi vezérlésre” kell átállni, s olyankor ismerszik meg a munkatársak szakmai tapasztalata, jó értelemben vett rutinja, és kezdődik az rögtönzés, amit – reményeink szerint – nem vesznek észre a nézők – mondja a felelős szerkesztő.

A Duna Televízió munkatársai szívesen jönnek Székelyföldre

– A Székely Vágta a Duna Televíziónak az egyik brandje, nagy munka, de csodálatos élmény, már csak azért a szívélyes fogadtatásért is, amiben a székelyek bennünket részesítenek – nyilatkozta Kassai József. – Az egésznek van egy hangulata, és ha esetleg magunk ellen beszélek is, azt mondom: megéri akár Magyarországról ideutazni, és személyesen részt venni ezen az eseményen – tette hozzá a Duna Televízió határon túli műsorainak főszerkesztője.

Idéntől csak ismert eredetű lovakkal lehet indulni a vágtán. A szervezők emiatt kevesebb indulóra számítanak, de azt mondják: magasabb lesz a színvonal, és a nyertes biztosan indulhat a Nemzeti Vágtán. Korábban ugyanis többször előfordult, hogy az Óriáspince-tetőn győztes lovat nem engedték rajthoz állni a Hősök terén, mert nem találták elégségesnek az eredetét igazoló dokumentációt. Az idén először megszervezett Góbé Futamra viszont „papír nélküli” lovakkal is be lehet nevezni. A Székely Vágtát július 19-én és 20-án tartják.

Erdély András

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama