Sikeres Vágta-kezdet

Többtízezer lószerető és lóbarát látogató fordult meg a Székely Vágta első napján. A szervezők számos lovasprogramot kínáltak, akik pedig nem a programokért rajongtak, hasukat tömhették meg valami különleges finomsággal. Aki az óriáspince-tetői emlékműig felmászott, a székely székek bemutatóján találta magát, amely néphagyományokat őrző, több térség jellegzetességeit felvonultató kiállítás. Idén is helyet kapott az Incitató művésztábor munkáinak kiállítása, amely 20 éves múltat dédelget.

A Székely Vágta ünnepélyes megnyitóját követően a lovassportok valamennyi ága teret kapott, a lovasesemény első napja díjugartó versennyel indult. Délben a baksi Puszta5 csapat csikós és puszta ötös bemutatója következett, amely egészen egyedülálló látványt kínált. Rutinos kettes és négyes fogathajtók versenyére is sor került, amelyen kettes fogathajtásban első helyet szerzett Romfeld Zsolt, másodikat Bodó Zoltán, harmadikat Szász Csongor. Négyes fogathajtásban elsőként Bodó Zoltán végzett, őt követte Váncsa Jenő.

A tavaly a vihar miatt meghiúsult Szent György-legenda idén zökkenőmentesen zajlott le. A Shagya Lovasklub, azaz a kőröspataki Kálnoky lovarda lovasai bebizonyíották, hogy a nyári táborok nem telnek hasztalanul, hiszen egy műhelymunka keretében született meg a darab, amely végén feltevődik a kérdés, hogy meg tud-e javulni a sárkány? A produkciót Bordás Attila rendezte.

A délután folyamán Pászka Level és csapata, a Kassai Lovasíjász Iskola tanítványai tartottak íjászbemutatót, majd díjlovaglásra és díjugratásra került sor a Shagya Lovasklub, valamint Kissné Bártfai Gabriella és Kiss Vivien jóvoltából. Úgy látszik a komáromi Lovas Színház művészei igencsak sok lovascsapatnak meghozták a kedvét, hiszen a Szent György-legenda mellett, egy másik lovasdráma is megszületett. A Zalán Futását a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a háromszéki baranta csapatok adták elő.

Az esti megaprodukció előtt megtörtént a Székely Vágtára benevezett települések sorsolása, és a rétyi Kováts András Fúvószenekar is fellépett. Este kilenc óra körül már jócskán megtelt a domboldal kultúrára éhes érdeklődőkkel, ami nem csoda, hiszen a Sziget Színház és a komáromi Lovas Színház már a tavaly bebizonyította, hogy amit csinálnak, azt érdemes látni.
 

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama