A vágtán közéleti személyiségek népszerűsítik a lovaglást

A Székely Vágta utolsó napján is folyamatosan érkeztek az emberek a megmérettetés helyszínére, Maksára, az Óriáspince-tetőre.

Még a szervezők sem tudják, hogy összesen hány néző követte a versenyt, azonban az biztos, az idén jóval többen látogattak ki a Nemzeti Vágta előfutamára, mint a tavaly. A helyszín önmaga is hangulatos, hiszen már több kilométeres távból lehet látni, hogy a dombon, amely a Vágta helyszínéül szolgál óriási zsibongás van. A helyszínen úgy tűnik a Székely Vágta elsősorban a családokat vonzza. Az Óriáspince-tető azonban csak távolról tűnik kis dombnak: a feljutásnak a fáradtságos mászásnál van kényelmesebb módja, ugyanis a helybéliek szekereikkel viszik-hozzák az nézősereget. A szolgáltatásra van igény, hiszen az autók száz számra állnak az út mellett elkerített parkolókban.

Az időjárás a lacikonyhásoknak is kedvezett, a jurták, ahol kolbásztól a sült pityókáig mindenféle ínyencséget sütöttek egy percig sem maradtak vevők nélkül, a környékükön kialakított sörsátrak pedig mindvégig tömve voltak.

A gyerekek lovagolhattak is a helyszínen – a lovasok, huszárok jelenléte megtette a hatását, a kicsik óriási érdeklődést tanúsítottak a pónik, paripák iránt.

A Vágta egyik legérdekesebb színfoltja a közéleti személyiségek versenye volt: itt Mikes Roy Chowdhury Gergely gróf, Uzoni Mikes Zsigmond gróf és Tamás Sándor, megyei önkormányzati vezető mérték össze tudásukat. A nyertes végül Mikes Roy Chowdhury lett, a második helyen pedig Uzoni Mikes gróf végzett. Tamás Sándor megyei tanácselnök, aki a bronzérmet szerezte meg, a verseny után mosolyogva elmondta: „Bíztam benne, hogy dobogós helyen végzek. A viccet félretéve, az önkormányzatnál rendkívül fontosnak tartjuk, hogy legyen a lovas sportoknak jövője, lényegében azért lovagolunk mindannyian, hogy népszerűsítsük ezt a sportágat. Az emberek érdeklődése is azt mutatja, hogy ennek a rendezvénynek van közösségépítő ereje, úgy érzem, hogy a rendezvény egyre színvonalasabb. Nyilván jövőre is megszervezzük a Székely Vágtát, hiszen ez egyike Székelyföld legrangosabb eseményeinek.”

A közéleti személyek fogathajtó versenyének győztese Demeter János, volt önkormányzati elnök lett, a második és harmadik helyet két televíziós műsorvezető foglalta el: Cziprusz Éva, valamint Gál Emese.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama