Készül az eredettörténeti táncköltemény

A Háromszék Táncegyüttes táncosai már túl vannak az első próbákon Orza Călin rendező-koreográfussal, a napokban a lovasok is tanulják a részüket A csillagösvény népe című eredettörténeti tánckölteményre, amelyet a Székely Vágtán mutatnak be július 15-én este. A helyi alkotók által színre vitt produkcióban több mint száz fős csapat vesz részt.

 

A csillagösvény népe című darab lovaspróbái Benedekmezőn zajlanak, itt tartottak sajtótájékoztatót az alkotók június 22-én, csütörtökön. Amint azt a rendező-koreográfus is elmondta, izgalmas próbafolyamatnak néznek elébe. A produkcióban látványelemek is lesznek bőven, lesz lézervetítés, valamint Pászka Lehel és csapata tüzes nyilakat is használ majd. „Demeter János egy éve keresett meg azzal, hogy szeretnének egy saját eredettörténeti produkciót bemutatni a Székely Vágtán, hozzátéve, hogy a zene már készül. Nagy örömmel fogadtam, rögtön igent mondtam a rendezésre. Úgy látszik, tízévente előkerül egy olyan előadás, amely a magyar-székely őstörténetet hivattott bemutatni, a rege és a mondavilág alakjaival foglalkozik, s ezeket a feladatokat én megkapom” – vezette be mondanivalóját Orza Călin rendező-koreográfus, majd bemutatta az alkotócsapatot, aki a produkción dolgozik: Prezsmer Boglárka dramaturg, forgatókönyvíró; Kádár Elemér koreográfus, a történelmi és történeti hátteréért, valamint a vizuális elemekért felel; Furik Rita jelmeztervező; Kövi Bálint Artúr zeneszerző; a Háromszék Táncegyüttes tíz párja, a Perkő Néptáncegyüttes tíz párja, az M Stúdió négy művésze, valamint két sepsiszentgyörgyi amatőr táncegyüttes – a Százlábú és a Százlábacskák – táncosai vesznek részt a darabban. Emellett a lovasok: a Vadon Egyesület, a Barabás Lovarda, Pászka Lehel és csapata, valamint a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai, összesen közel 35 lovas. Orza Călin azt mondta, eredetileg élőzenére tervezték a produkciót, de hamar kiderült, hogy a Duna Televízió rögzítése és a helyszín alkalmatlansága miatt ez nem tud megvalósulni. A produkció 80 perces, bizonyos tételeket dinamizálni kellett, a nyitány pedig picit át lett komponálva – tette hozzá a rendező-koreográfus.

 

Szöveges részek is lesznek benne, Mészáros Gábor szabadkai színész a regélő táltos szerepét játssza, az ő emlékezései során kalauzol vissza a múltba, ő jövő héttől társul a csapathoz – emelte ki a rendező, és hozzátette: „azt szeretnénk, hogy a darab végén a nap és a hold, a székely szimbólumok méltó helyükön csillogjanak”. Lesz egy promódal is, amelyet a rádiókhoz is eljuttatnak majd, és amelynek a szövegét Prezsmer Boglárka írja. Orza Călin rendező-koreográfus kitért arra is, hogy a Háromszék Táncegyüttes jövő évadjában megjelenik a produkció, bár lovas rész nélkül és néhány módosítással, de azt szeretné, ha Pászka Lehel továbbra is maradna a darabban.

 

Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a táncköltemény ötlezgazdája, úgy gondolja, ha nincsenek támogatók, nem jöhetne létre ilyen produkció, támogatók alatt pedig anyagi és személyi támogatást is ért. „Mindenki első szóra állt mellénk. Ha modern eszközökkel mutatjuk meg magunkat, a világ jobban megismer és megszeret. A magyarországi csapattal és a helyi alkotókkal kiegészülve, jó kis Kárpát-medencei produkció lesz” – tette hozzá. „Külön öröm, hogy nem kell a szomszédba menni szakemberekért, mert ha itthon van egy olyan ember, mint Pászka Lehel, a hagyományápoláshoz nem kell máshonnan szakembert hívni” – véli.

 

Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere úgy fogalmazott: a saját produkció rég a levegőben van. „Az itteni lovasok hét évvel ezelőtt még gyerekként kezdték a lovas szereplést, mára már egyetemisták, de visszajönnek és szerepet vállalnak. Sokat fejlődtek, a lovasiskolák jó hatással vannak rájuk” – emelte ki.

 

Pászka Lehel a lovasok koordonátora, emellett A csillagösvény népe tánckölteményben Nimródot és Csaba királyfit játssza majd. „Éreztem, hogy ez egy nagy lehetőség, hiszen a magyarság, a harci múlt erősen jelenik meg a produkcióban. Ezt tükrözi a zene is, ezért úgy építjük fel a lovas jeleneteket, hogy kemény harci jelenetek legyenek” – mondta Pászka, aki arra a kérdésre, hogy nem veszélyes mindez, azt mondta: „Veszélyes, de mi nem az? A lóra felülni is veszélyes, autót vezetni is. Úgy kell fejleszteni magunkat, hogy természetessé váljon egy-egy cselekvés, hogy már ne okozzon félelmet. A harci elemek, jelenetek létjogosultságát sem egyedül döntöttem el, de aminek helye van, az benne lesz az előadásban” – zárta.

 

A csillagösvény népe eredettörténeti táncköltemény finanszírozását Kovászna Megye Tanácsa vállalta magára. A Székely Vágta hetében, keddtől már az Óriáspince-tetőn próbálnak a táncosok és a lovasok, a főpróbát július 14-én 21.30-tól, az ősbemutatót július 15-én szintén 21.30-tól nézheti meg a közönség.

 

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama