A Székely Vágta vasárnapi kísérőprogramjai

A vasárnapi középfutamok után a Genovéva Lovarda jóvoltából díjugrató versenyre és bemutatóra került sor. A díjugartó versenyen hatan indultak, a hetedik versenyző lova egy kisebb sérülés miatt végül nem indult a versenyen. A díjugartó után a lovas harcművészeti bemutatóra is sor került, majd a Székely Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárbamutatója és csatajelenete következett. A délután folyamán kiosztották az Aranyparipa díjakat is.
 
A díjugrató verseny győztesei:
 
I. Tamás Anita
II. Tamás Adrienn
III. Gergely Dalma
 
A lovas harcművészeti bemutatón a Sagittis Siculorum Egyesület tagjai élethűen mutatták be, hogy hogyan harcoltak őseink. Az egyesület egyébként 2012-ben alakult a Kassai Lovasíjász iskola tanulóiból. A Fogoly című harci bemutatón a sztyeppei népek csatájáról láthatunk egy rövid jelenetet, ahol a csatában győztes törzs elfogja a másik törzs vezetőjét, és táborukba viszik, hogy ítélkezzenek, de a vezér megszabadulásával újabb élet-halál harc veszi kezdetét.
 
Őket követte a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárbemutatója. Az egyesület tevékenységével elsősorban a székely lovas katonai hagyományok minél szélesebb körökben törtenő megismertetését szeretnék megvalósítani. A Székely Vágta alkalmával huszárok, tűzérek és vértesek felvonultatásával, hajdanán is vegréhajtott hadgyakorlatok és csatajelenetek bemutatásával igyekeztek látványosan és hitelesen ízelítőt nyújtani elődeink legendás hírű virtusosságából és vitezségéből.
 
A pónifutamra fél ötkor került sor, amelyen három kis lovas vett részt Csíkszereda, Nyujtód és Gidófalva képviseletében. A pónifutamban egy kört, azaz 400 métert kellett futniuk az indulóknak. A harmadik helyen a 10 éves Antal Norbert, Nyujtód lovasa végzett, a második helyen Jancsó Tamás, 12 éves, Gidófalváról, a győztes pedig a csíkszeredai Kovács Attila lett, aki 13 éves.
 
Dancs Annamari nyerte a hírességek fogathajtó versenyét
 
A délután egyik kuriózuma a hírességek fogathajtó versenye volt, amelyen Péter Szabó Szilvia, a Nox énekesnője, Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház  művésze, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke indultak. A versenyzők nem fogathajtó kocsiban ültek, hanem segédhajtóként a fogat hátsó részében, állva kellett tartaniuk az egyensúlyt. Nem könnyű feladat, hiszen a fogathajtó gyorsan hajt, nem csak kapaszkodni kell, de segítenie is a munkáját, hogy minél jobban tudjon a kocsi fordulni. Ezt a küzdelmet Dancs Annamari teljesítette a legjobban, aki kis termete ellenére, profikat is meghazudtoló módon bíztatta a fogathajtót és segítette a hajtásban.
 
Helyezések:
 
I. Dancs Annamari
II. Demeter János
III. Nagy József
IV. Péter Szabó Szilvia
 
Hat ló kapott Aranyparipa díjat
 
A harmadik Székely Vágtán a rendezvény egyik partnere, az Equitana cég díjakat ajánlott fel a legszebb és legjobban tartott lovaknak.
 
Az Aranyparipa díj nyertes települései:
 
Zalán – Ló neve Petier, 8 éves, fekete holland fríz
Szotyor – Ló neve Vezér, 6 éves, szürke lipicai
Barót – Ló neve Nana, 8 éves, szürke lipicai
Székelyudvarhely – Ló neve Taifun, 10 éves, piros gidrán
Maksa – Ló neve Darius, 10 éves, szürke shagya arab
Előpatak – Ló neve Rabló, 6 éves, fekete román sportló
© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama