Nemzetközi futam hat román lovassal

Hatodik éve telik meg élettel az Óriáspince-tető, ahol a Székely Vágta indulói és résztvevői veszik birtokba a teret, hogy a három napon át tartó lovasünnepen szurkoljanak településüknek a Nemzeti Vágtára való kijutásért. A galoppverseny 2016-os kiadása a finisben van, minden a helyére került, indulhat a Székely Vágta. A lovasrendezvény ménesbemutatóval veszi kezdetét és nemzetközi futammal erősít.

A Székely Vágta indulói között történt néhány apró módosítás, miszerint Vajdaszentivány helyett Beresztelke száll harcba a győzelemért és a Székely Vágta-futamban indul, Marosvásárhely képviselője pedig a Góbé Futamon próbálja ki magát. Így a 31-es indulószám maradt, mindössze formai módosítások történtek.

Érdekességek, versenyzők

Nagyon erős a mezőny, a Székely Vágta korábbi győztesei, Fazakas Géza (2015), Zsigmond János (2014) és Bagoly Szabolcs (2011) mind ott vannak az indulók között, a győztes lovak, Gamma (2015) és Timpex Amata (2014) is újra pályára áll. Visszatérő versenyzőből is van jónéhány, közülük többen korábban második vagy harmadik helyet értek el a Székely Vágtán. A már említett rutinos versenyzők között ott van még László Pál, Kövér György, Fazakas János Alpár, Ugron Attila és André Ábel is, akik bizonyára már csukott szemmel is ismerik a versenypálya-köröket. A legfiatalabb indulók 18 évesek, a bereszteleki Timár Angéla és a gyergyóremetei Borbély Barna-Áron bár zöldfülünek számítanak, nem biztos, hogy alá kell becsülni őket. A mezőny legidősebb versenyzője idén 48 éves, Kovásznát képviseli.

Ménesbemutató

Először láthatunk ménesbemutatót a Székely Vágtán, amelyet a Cislău-i állami ménesnek köszönhetünk, és vezetőjének Dr. Gábos Béla igazgatónak. A Buzău megyei ménes varázslatosan szép környezetben található, ahol angol telivér és gidrán lovakat tenyésztenek. Az Óriáspince-tetőn öt 2013-as születésű Gidran kancacsikó és egy 2012-es születesű Gidran kancacsikó mutatkozik be július 8-án, pénteken 19:30-tól.

Nemzetközi futam

A Nemzeti Vágta 2013-ban még szélesebbre tárta kapuit, hiszen akkor rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen a Székely Vágta szervezői révén Romániát képviselő lovas is megméretkezett. Idén a Székely Vágta szervezői úgy döntöttek, előválogató keretében választják ki Románia képviselőjét a Nemzeti Vágta 2016-os Nemzetközi Futamára. A román indulókat a Cislău-i állami ménes nevezte meg, ezzel is jelezve, hogy partnere a Székely Vágtának. A nemzetközi futamban öt 2013-as születésű Gidran kancacsikó és egy 2012-es születesű Gidran kancacsikó áll rajthoz és lovasaik, Ariciu Ionuț, Morariu Silviu, Murea Ilie, Cojocaru Cătălin, Sandru Ion és Spătaru Viorel, mindannyian a Cislău-i állami ménes alkalmazottai, díjnyertes zsokék.

Incitato kiállítás

A XXI. Incitato Nemzetközi Művésztábor június 29-én nyitotta meg kapuit Bálványoson. Az Európa-szerte egyedülálló tábor tavalyi kiállításának anyagát a Székely Vágta érdeklődői is megtekinthetik az Óriáspince-tetőn felállított sátorban, a művésztábor egyik munkáját pedig, az Incitato egyesület felajánlásából, a Székely Vágta harmadik helyezettje viheti haza.

Vándorszablya

Első alkalommal 2014-ben került sor egy vándorszablya felajánlására, amelyet készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének adott. A szablya hagyományos kézi kovácsolással készített, edzett pengével ellátott, kecskebőrrel bevont markolat, melyet sárgaréz drótfonat díszít, és gravírozva található benne a győztes neve. Típusa 1845 M. lovastiszti vándorszablya, amit a tavalyi győztes, a gyergyószárhegyi Fazakas Géza birtokol jelenleg, ő fogja átadni az idei legjobb lovasnak. Amit a Székely Vágta 2016-os nyertese megtarthat, az egy 1861 mintájú gyalogos tiszti szablya, amelynek készítője és felajánlója Szabó István hagyományőrző-mesterremek díjas fegyverkovács, népi-iparművész, fém-szakrestaurátor

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama