Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasa a Székely Vágta döntőjében

Az idei Székely Vágta minden eddiginél több új lovast állított pályára, ami azért volt kuriózum, mert így igencsak nehézkes volt megtippelni egy-egy futam kimenetelét, tekintve, hogy az új lovakról és lovasokról nem lehetett tudni, mi rejlik bennük. A rutin aztán mégiscsak meghozta gyümölcsét, a veteránok taroltak a futamokban. Négy előfutamból került ki a vasárnapi döntő mezőnye: Farkaslaka, Előpatak, Csíkdelne és Kovászna lovasa bizonyult a legjobbnak.

 

Egy pontosítást azért igényel a fenti mondat, Antal Csaba (Csíkdelne) ugyanis először induló versenyzőként lovagolt egyenesen a Székely Vágta döntőjébe. Ott lesz mellette a két veterán: Fazakas János Alpár (Kovászna) és Bartha Ferenc (Előpatak), csatlakoznak melléjük a tavalyi győztesek, Tamás Csaba és Fiber (Farkaslaka).

 

Az első előfutamban Gidófalva, Kézdivásárhely, Kézdialmás és Farkaslaka versenyzői indultak. A pálya Marsal Szultán (Kézdivásárhely) és Sába (Kézdialmás) számára volt ismeretlen, lovasaik közül azonban csak Varga Mátyásnak volt újdonság a versenyzés, Ugron Attila ugyanis a kezdetektől részese a Székely Vágta futamainak és programjainak. Az ő startja volt a legjobb, de már az első félkörben átvette tőle a vezetést a tavalyi bajnoki páros. Aztán Varga Mátyás Sába hátán is sebességbe kapcsolt, így leelőzte az első helyért nagyon küzdő Marsal Szultánt. A gidófalvi versenyző nem szólt bele a versenybe, és Fibertől sem lehetett elvenni az első helyet, így ismét belovagolta magát a Székely Vágta döntőjébe.

 

A második előfutam is tartogatott meglepetéseket, itt Maksa, Lemhény, Előpatak és Szotyor lovasa küzdött a döntőért. Zsigmond János a legeredményesebb versenyzőnek számít a vágták történetében, most azonban „rossz lóra tett”, hiszen új lova nem nagyon akart felzárkózni lovasa tehetségéhez. Olyannyira, hogy a végére ereje teljesen elfogyott, és csak a negyedik helyen végeztek. Pasadena már nem volt ennyire elővigyázatos, rögtön a startnál az élre tört, és semmiért nem adta első helyét, így a szotyori Muntean Zsolt és a maksai Varga Csongor már nem tudtak beleszólni a versenybe.

 

A harmadik előfutam rögtön a startnál egy bukással indult, Csíkszépvíz képviselője, Orbán István ugyanis leesett a lóról, így le kellett állítani a versenyt. A futam innentől Gyergyószentmiklós, Sepsikőröspatak és Csíkdelne között dőlt el. Antal Csaba és Shaba (Csíkdelne) eléggé magabiztosan kezdett, és nem is szándékoztak változtatni ezen. Elég nehezen fogadta ezt László Pál és Paloma (Gyergyószentmiklós), akik szerettek volna az élre törni. A sepsikőröspataki Bedő Árpád is küzdött Tulipán hátán, azonban egyikük teljesítménye sem volt elég a csíkdelnei páros legyőzésére.

 

A negyedik előfutamban már csak hárman indultak, miután a kilyéni versenyző visszalépett a futamból. Egymásnak feszültek a lóerők: a sepsiszentgyörgyi Nagy Csongor Bizant 8C hátán ígéretesen kezdett, de ott is termett mellette az erdőszentgyörgyi György Mátyás Csillaggal, és követelte is magának az első helyet. Talán ekkor kapott erőre Pillangó (Kovászna), és már szárnyalt is utánuk, igencsak hamar megszerezve az első helyet. Nem csoda, hiszen Pillangó nyergében az a Fazakas János Alpár lovagolt, aki állt már dobogón a Székely Vágtán, tavaly első lett a Góbé futamban. Így el is dőlt a végső mezőny, a döntőbe Kovászna került.

 

A Székely Vágta döntő futamait vasárnap délután, 17.15-től tartják.

© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama