Szőcs Lehel nyerte a fogathajtó versenyt

Első alkalommal szerepelt önálló műsorszámként a fogathajtó verseny a Székely Vágtán. A Váncsa Jenő szervezésében lezajló eseményt meg szeretnék honosítani a következő Vágtákon is, ebben az évben 16 fogat állt rajthoz. A több mint háromórás verseny zsűrielnökségét Dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség alelnöke vállalta, az ő segítségére volt Romfeld János, országos fogathajtó bajnok, a zsűri titkára, Benedek Lukács, a pályaszolgálat vezetője, aktív fogathajtó bíró és Bajkó Tibor, országos fogathajtó bajnok.
 
Egyes-, kettes- és négyesfogatok szálltak versenybe a győzelemért a Székely Vágtán megrendezett fogathajtó versenyen. A díjkiosztó ünnepségen a hajtóknak a díjat Dr. Kelemen Attila zsűrielnök, Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Vágta-főszervező és Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke adták át. Az ünnepség elején Dr. Kelemen Attila elmondta: bár nem a nemzetközi szabályok szerint zajlott a verseny, a versengés előreviszi a fogathajtó sportot és ennek népszerűségét. Megköszönte a részvételt minden fogathajtónak, külön kiemelve Bodó Zoltán országos bajnok részvételét. „Úgy gondolom, hogy az itt megjelent fogathajtók mind győztesek, az első három helyezett pedig érett arra, hogy feljebb lépjen, és az első kategóriában versenyezzen, ezért őszintén remélem, hogy egy fokkal magasabban tovább folytatja a fogathajtást” – mondta a zsűrielnök. A Székely Vágta szervezőinek nevében Sztakics Éva megköszönte Kelemen Attilának, hogy támogatta és részt vett a fogatversenyen, és örömét fejezte ki, hogy vasárnap Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke is megtiszteli a Székely Vágtát. Köszönetük jeléül egy Székely Vágtás serleget nyújtott át Dr. Kelemen Attilának. 
 
A díjazás
 
A fogathajtó versenyen különdíjat kapott Bokor Hunor, kézdivásárhelyi hajtó, aki mindössze 9 éves, sokak szerint a jövő nemzedék fogathajtója. Hunor pónifogattal indult a versenyen. Szintén különdíjban részesült Berde Róbert, egyes fogathajtó és Bodó Zoltán, többszörös országos fogathajtó bajnok, aki a Váncsa Fogat négyesfogatával indult. Harmadik helyet ért el a lázárfalvi Szántó Szilveszter, kettes fogathajtó, második helyen végzett a csíkmadarasi Dobandi István kettes frízfogatával. A fogathajtó verseny győztese az újtusnádi Szőcs Lehel lett, szintén kettes fogathajtó.
 
A Székely Vágta esti programja a Szilaj Hagyományőrző Egyesület kórusával folytatódott, ők huszárdalokat és –táncokat adtak elő.
© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama