ro

Elkészült a Székely Vágta programja

Három napos lovas szórakozást és igazi kikapcsolódást kínál a Székely Vágta, amely ezúttal is Kovászna megye lélegzetelállító helyszínén, az Óriáspince-tetőn kerül megrendezésre. Lesznek hagyományos programok, mint például lovasíjász és -kaszkadőr bemutató, visszatér a huszár ügyességi verseny, idei újdonságként pedig lesz Góbé Olimpia is.

 

Talán a legnagyobb változás a programban, hogy az előfutamok szombat délutánra kerülnek át, ezt előzi meg a helyi lovas csapatok hagyományőrző bemutatója. Újításként vezetik be a szervezők az úgynevezett Góbé Olimpiát, amelynek lényege, hogy a jelentkező csapatok, településüket képviselve, különböző akadályokat leküzdve nyerhetik meg az „olimpiát”. A versenyszámok között szerepel gumicsizma hajítás, szalmabála hordás talicskával vagy vízhordás két vederrel – de ez csak ízelítő a sok erőpróba közül.

 

A Székely Vágta idén is kínál kulturális programokat: a Nemzeti Lovas Színház produkciója mellett helyet kap filmvetítés, koncert és táncshow is.

 

Nemzeti Lovas Színház: Szent László, a lovagkirály

 

Népi rockopera, amelynek célja a legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetén keresztül bemutatni. A produkció 20 lóval és 60 gyalogos szereplővel megvalósuló nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző népi rockopera. A Nemzeti Lovas Színház, valamint a Székely Vágta együttes küldetése megismertetni a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akinek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóhoz. A lovas előadást Pintér Tibor rendezte, aki egyben Szent László szerepét is játsza, mellette pedig feltűnik Mohácsi Márk, Ilyés Jenifer és Papadimitriu Athina is, továbbá közreműködik a Nemzeti Lovas Színház tánckara és lovasai.

 

4 for Dance táncshow

 

A 4 for Dance 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, és így egy önálló stílust hozzanak létre. A csapat népszerűsége azóta is töretlen, hiszen a 4 for Dance értéket közvetít, kultúrát táplál, és mindezeket a mai kor szellemében, sok humorral fűszerezi.

 

Péter Szabó Szilvia (NOX) akusztik

 

Tizenhat évesen kezdett el énekelni az Equinox amatőr együttesben. Autodidakta módon tanult énekelni, majd 2001-ben egy újonnan alakult formáció, a NOX énekesnője lett. A NOX-szal sok sikert ért el, több zenei díjat, arany- és platinalemezeket tudhat a magáénak. 2005-ben ő képviselte Magyarországot együttesével az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2011-ben áttette a székhelyét Angliába, ahol később, amikor úgy döntött, hogy visszatér a zenei életbe, elkezdett dolgozni az első szólólemezén, amely a Revolution címet viseli, és 2013-ban jelent meg. 2013-ban hazaköltözött, és aktívan visszatért a magyar könnyűzenei életbe, szóló előadóként. 2021-ben részt vett az Álomutazó című mesemusical előadásában is. 2022-ben a NOX énekesnőjeként tér vissza, a budapesti Arénában egy koncert erejéig ugyanis újra összeáll a népszerű együttes.

 

Részletek program a PROGRAM menüpont alatt.

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama