ro

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a 11. Székely Vágtát, Etéd a Góbé futam győztese

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe. A Vágta történetében először mindhárom székelyföldi megye képviseltette magát a mindent eldöntő futamokban. Végül Kelemen Sándor Géza, Etéd település színeiben, Viktor hátán nyerte a Góbé futamot. A 11. Székely Vágta győztese Tamás Csaba, Farkaslaka település képviselője, Villámlás lovával.

 

A Góbé futam mind a négy lovas számára jó start volt, az első félkörig egyben is voltak a lovak, aztán Réty lovasa elhagyta a mezőnyt és egy körön át tudta tartani pozícióját. Az látszott, hogy a verseny egyetlen női versenyzője, Kereszturi Nikolett nagyon küzd a feljutásért, az utolsó körben pedig sikerült is neki a bravúr, megelőzvén társait. Közben váltás történt az első helyen is, az etédi ló, Viktor tört az élre, és tartotta helyét egészen a célig.

 

A Székely Vágta döntő futama rögtön egy kizárással indult, amikor Nyárádszereda lovasa, André István nem tudta kordában tartani Tip-Top-ot. A ló kiszöktetett a pályáról, amely a Székely Vágta szabályzata értelmében automatikus kizárást vont maga után. Ezután már csak hárman maradtak a küzdelemben. A start Tamás Csaba számára jól indult, de nagyon szorította őt a sepsiszentgyörgyi lovas, György Mátyás Zsolt Komodusszal. A versenybe nem tudott beleszólni Csíki Árpád, a sepsiszentkirályi lovas, aki több lóhosszal lemaradva küzdött a harmadik helyen. Az első helyért nagy volt a hajrá, de az első kör után távolodtak a lovak, Tamás Csaba és Villámlás pedig magabiztosan tartották a helyüket, ismét győzelemre készültek. Komodusz sem adta alább, s bár az utolsó félkörben csökkent köztük a távolság, Villámlás határozott galoppozással vitte át a célon gazdáját, Tamás Csabát, így szerezvén újra győzelmet Farkaslaka számára.

 

Tamás Csaba először 2018-ban nyert Székely Vágtát, akkor Fiber hátán, amelyet 2019-ben egy második helyre váltottak. 2021-ben újra győztes lett, akkor Villámlással, együtt pedig a harmadik helyen értek célba a 2021-es Nemzeti Vágtán.

 

Díjátadó ünnepség

 

A 2022-es Góbé futam első három helyezettje értékes pénznyereményekben részesültek. A harmadik díjat Ferencz Csongor-Szabolcs vitte haza, települése, Réty számára Villám lova nyergében. Pénznyereményük 2.000 lej, amelyet a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Grubisics Levente adott át. A második legjobb az erdőszentgyörgyi Kereszturi Nikolett lett Bella-Bársonnyal, az ő nyereményük 2.500 lej, amelyet szintén a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Dancs Zsolt adott át.

 

A Góbé futam idei legjobbjai Kelemen Sándor Géza és Viktor, Etéd színeiben, akik 3.000 lejjel lettek gazdagabbak. A díjat Demeter János, a Vadon egyesület elnöke, a Székely Vágta társszervezője adta át.

 

Úgy a Góbé futam, mint a Székely Vágta győztesei hagyományos csákót kaptak ajándékba. A harmadik díjas őrmesteri csákót, a másodikok vezérlőtiszti csákót kaptak, a győztesek pedig aranyzsinoros törzstiszti csákót, amely ezredesnek, alezredesnek és őrnagynak jár. A csákók Jakab Kevend, kézműves huszártartozék-készítő munkái.

 

A Székely Vágta legeredményesebb lovai és lovasai is értékes nyereményekkel távoztak. A díjátadó keretében ítélték oda az Aranyparipa-díjakat is, amelyet először a 2013-as Székely Vágtán adott át az Equitana lovasbolt. A díjakat Szilaj (Zágon, Góbé futam), Viktor (Etéd, Góbé futam), Komodusz (Sepsiszentgyörgy) és Villámlás (Farkaslaka) kapták. A díjakat Szász Katalin, a lovasbolt tulajdonosa adta át.

 

Az idei évben egy újabb különdíjat is átadtak, amelyet Zala megye ajánlott fel a  11. Székely Vágtán legjobb teljesítményt nyújtó női versenyzőnek, azaz Kereszturi Nikolettnek. A díjat átadta Ruzsics Ferenc, Zala megye közgyűlésének alelnöke.


A 2022-es Székely Vágta első három helyezettje szintén nívós díjakkal tért haza. A dobogó harmadik fokára Csíki Árpád lovasa lépett, Sepsiszentkirály színeiben, Lord Black nyergében. Ők 3.000 lej értékű pénznyereményt és huszárcsákót vittek haza, amelyet Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta nevezési- és elővágta igazgatója adott át nekik. A dobogó második fokára György Mátyás Zsolt állhatott, aki Komodusszal indult Sepsiszentgyörgy számára. Díjuk 4.000 lej értékű pénznyeremény és egy huszárcsákó, amelyet Deszke Jánostól, Maksa község polgármesterétől vettek át.

Az első helyezettnek több díj jutott: az Incitato-díjat az egyesület részéről Tóth Ildikó adta át, az idei alkotás a 2021-es Incitato táborban készült, Vincze László Lovam, megmentőm című tusrajza. A legjobb lovas átvette a vándorszablyát is, egy 1845 mintájú lovastiszti szablyát, amelyet egy évig őrizhet. A Székely Vágta 2022-es nyertese emellett megtarthat egy 1904 mintájú, magyar lovastiszti szablyát. A szablyákat Dr. Nagy József, a Székely Vágta főkapitánya adta át. Az első helyezett pénznyereménye 6.000 lej és egy aranyzsinoros törzstiszti csákó, amelyet Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke és a Székely Vágta társszervezője adott át.

 

A 11. Székely Vágta első három helyezett lovasa részt vesz a 2022. október 1–2. között tartandó budapesti Nemzeti Vágtán.

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama