ro

Az Óriáspince-tető újra patkódobogástól lesz hangos

A Székely Vágtán ebben az évben is izgalmas, változatos programokra lehet számítani. A fő program ezúttal is a futam, de megtekinthetik idén a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás rockoperáját. A rockopera feltárja magyar honfoglalással kapcsolatos legújabb történelmi információkat, üzenve a mai fiataloknak és a Kárpát-medencében élő összes magyarnak, hogy alaposabban megismerkedhessenek a magyarok történelmével. Az Új Bojtorján zenekar Pomázi Zoltán vezetésével lép fel. Emellett többek közt a Kishuszár Vágta, a Góbé Futam, a Góbé Olimpia, Lovasbirkózás, Huszár Ügyességi verseny, Agárfuttatás, Lovaskaszkadőr valamint Lovasíjász bemutató, gyermekprogramok és a kézműves vásár teszik színesebbé a Vágta hétvégéjét. A további lovas programokról a későbbiekben közlik a pontos információkat. A Vágta kommentátorai idén Bajkó Tibor és Grubisics Levente lesznek, idén újdonságként a futamokról román nyelvű kommentár is lesz Dan Manolachescu által, így a román nyelvű érdeklődők is megfelelő információkhoz jutnak.

 

Mától a  nevezés hivatalosan is elindul, a lovasok május 31-ig jelentkezhetnek.

 

Június 23-án fény derül arra, ki lesz az a lovas, aki elviheti és egy évig büszkén őrizheti a 13. Székely Vágta vándor-szablyáját.

 

A nevezéseket 2024. május 31-én, 23:59-ig kell elküldeni az online regisztrációs felületen, ahol minimális információt kell megadniuk a nevezőknek, a versenyiroda az alapján keresi fel majd a versenyezni vágyókat. A verseny nevezési díja nem változott, ez 1200 lej és a nevező településnek kell befizetnie. 

 

A nevezés feltételei

 

Bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat három személyből (lovas, kísérő és csapatvezető) és egy lóból  áll. A Székely Vágta futamára bármilyen fajtájú és nemű, öt éves (születési év: 2019) vagy idősebb lóval be lehet nevezni, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Kivételt képeznek az ismeretlen származású lovak, valamint az argentin póló pónik, az Akhal Teke, az angol telivér, valamint a verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható lovak. Versenyző lehet bárki, aki betöltötte a 18. életévét. 

 

A Kishuszár Vágtán idéntől két korosztálynak indul külön futam, egy a 10-13 éveseknek és egy a 14-17 éveseknek. Mindkét korosztályból a legjobb versenyző kijut a Nemzeti Vágtára.

 

A Góbé futamon bármilyen fajtájú és nemű, négy éves (születési év: 2020) vagy idősebb ló vehet részt, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Versenyző lehet bárki, aki betöltötte a 16. életévét.

 

A sikeres állatorvosi vizsgát teljesítő lovasok 1500 lejt vihetnek haza a Vágtán és a Góbé Futamon résztvevők is, ezen felül értékes pénznyeremények várnak rájuk mindkét futamban. Az előfutamok győzteseinek nyereménye 1000 lej, a Székely Vágta döntőjének pénznyereményei pedig: I. díj: 6000 lej, II. díj: 4000 lej, III. díj: 3000 lej, IV. díj:  2000 lej. A Góbé futam esetében a sporttámogatás pozitív állatorvosi vizsga esetén 1500 lej, a döntő nyereményei pedig: I. díj: 3000 lej, II. díj: 2500 lej, III. díj: 2000 lej. 

 

A Székely Vágta szabályzata teljes mértékben igazodik a Nemzeti Vágta szabályzatához. 

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama