ro

Számos lovas versenyzett a 13. Székely Vágta szombati előfutamain

Fotó: Székely Vágta / Codra Botond 

A Góbé Futamból 8 lovas jut tovább a vasárnap délutáni középdöntőbe, a Kishuszár Vágtán 3-3 lovas versenyez két korosztályban, valamint a Székely Vágtán, a Nemzeti Vágta kvalifikációs futamán a 4 legjobb versenyez. 

 

A szombati előfutamokon összesen 32 lovas áll rajthoz. A Székely Vágtán végül 9 lovas versenyzett, a Góbé Futamon 16, míg a Kishuszár Vágtán a 10-13-as korosztályban 7-en.

 

A lovak érzik, milyen feladat vár rájuk. Felvezetővel érkeznek a csapatok. 

 

Góbé Futam:

 

A Rajttól indítja a versenyzőket Winkler Zsolt, és körülbelül 1200 métert kell lefutni.

 

1. futam:

 

Zágon, Török Csaba, Vihar

Kézdivásárhley, Papp Alpár, Táltos

Etéd, Kinda József, Kati

Gyergyóújfalu, Corseu Noémi, Betshabe

 

Az első futamon a rajtnál élre tör a kézdivásárhelyi lovas, egy lóhosszal mögötte a Zágoni lovas, de a második körben Zágon versenyzője elkerüli a kézdivásárhelyi lovast, majd a második kör végén a kézdivásárhelyi lovas visszaszerzi az első helyet, majd pillanatokkal később a zágoni lovas újra előre tör, lova nagyon mobilisnak tűnik. Ebből a csoportból 2 versenyző vesz majd részt a vasárnapi középfutamon, a nyertes, Török Csaba, Zágon képviseletében és a kézdivásárhelyi Papp Attila.

 

2. futam:

 

Réty, Ferencz Csongor Szabolcs, Fillér

Zalánpatak, Vancea Róbert, Liza

Homoródszentpál, Nagy Csaba, Sárkány

Csíkcsicsó, Dobos Péter, Gofri

 

Bajkó Tibor, a Vágta egyik kommentátora felhívja a figyelmet, a sport és a huszár lovak közötti különbségre, míg az előbbi izgága, telve adrenalinnal, addig az utóbbi higgadt és feszült. Ferencz Csongor Szabolcs, a rétyi lovas nagyon elhúzott a többiektől már a startnál, óriási előnyre tett szert az első körben, így megengedhette magának, hogy a második körben pihentesse a lovát, Fillért. A második hely jelentősége megnövelődik a harmadik körben, ugyanis fej fej mellett haladnak Homoród és Csíkcsicsó lovasai, végül a célba a csíkcsicsói Dobos Péter Gofri nevű lován fut be. 

 

3. futam:

 

Kecset, Márton Eszter, Kónyaszép Havas John

Szotyor, Bedő Árpád, Iszkiri

Homoródalmás, id. Szabó Ferencz, Vércse

Csíkszentdomokos, Veress Róbert Krisztián, Liza

 

Rajthoz lép az első női lovas, Márton Eszter, id. Szabó Ferencz, aki minden évben részt vett a Vágtán. Kónyaszép Havas John megértette a taps lényegét, el is húznak a többiekkel szember, Márton Eszter figyeli az őt követő szotyor lovasát, aki második körben már három lóhosszal le van maradva. Bár sokszor hátranéz Eszter, de Kónyaszép Havas John-t a versenyhelyzet bíztatja, hogy gyorsítson, míg id. Szabó Ferencz lova a második körben feladta a harcot. Így fut be elsőként a Góbé Futam egyik női versenyzője, Márton Eszter, Kecset képviselője, őt követte a Szotyort képviselő Bedő Árpád Iszkiri nevű lovával.

 

4. futam: 

 

Csíkszenttamás, Csók Vivien Jácinta, Alice Princess

Farkaslaka, Sebestyén Roland, Jambo

Kilyén, Tamás Csaba, Istefán Penge

Illyefalva, Orosz János, Jancsi

 

Kilyén lovasa, Tamás Csaba nagyon elszalad, két lóhosszal vezet már az első méterekben. Az első körben fej fej mellett haladnak a lovasok, de meglepetés történik, Csók Vivien Jácinta maga mögé utasíthatja Kilyén lovasát, így Csíkszenttamás átveszi a vezetést. Tamás Csaba felemelkedik lováról, hogy így könnyítse lovának a futamot. De Alice Princess lovával Csók Vivien Jácinta elsőként, a Góbé Futam másik lány versenyzője, fut be a célba a leglátványosabb futam végén. Döntőbe jut Csók Vivien Jácinta az Alice Princess nevű lóval és Tamás Csaba Istefán Penge lovával.

 

Kishuszár Vágta, 10-13-as korosztály

 

1. futam:

 

Homoródszentmárton, Szabó Zalán, Szilaj

Farkaslaka, Ágoston Anna, Csodaszép

Csíkcsicsó, Elekes Boróka, Csuda

Buzásbesenyő, Kovács Kriszta Dorka, Katica

 

Az első futamon a hölgyeké a terep, mindössze egy legény áll a rajthoz Homoródszentmárton képviseletében. Elekes Boróka előre tör, de a gyerekek nagyrészt egy bolyban mennek, aztán Csodaszép lován a farkaslaki Ágoston Anna fut be nyertesként. A vasárnapi döntőbe Ágoston Anna Csodaszép nevű lovával és Elekes Boróka Csuda lovával jut tovább. Bár kisebb testű lovak, de sokkal izgágábbak, viszont a törékeny fiatalok ügyesen megülték lovaikat. 

 

2. futam

Székelyvarság, Nyulas Bendegúz, Apacs

Korond, Balázsi Zsanett, Tony Stark

Nyárádszereda, Biró Hanna, Aranyos

 

A rajtnál Nyulas Bendegúz lova, Apacs úgy döntött, iránnyal szemben indul el, lovasát hátrahagyva, mindezzel elterelve a figyelmet a többi versenyzőről. Nyárádszereda lovasa, Biró Hanna vonulhatott a huszárékkel, hiszen ő lett a második futam győztese. 


 

Székely Vágta

 

1. futam:

Etéd, Kelemen Sándor Géza, Korax Forrás Szigetszépe

Zágon, Török Csaba, Babu

Nyárádszereda, Bartha Ferenc, Tip-Top

 

Azt láthatjuk, hogy a nyárádszeredai lovasnak nehezen sikerül besorolnia a rajthoz. Etéd gyorsan indul, de pillanatok múlva, már az első kétszáz méteren nyárádszereda lovasa nagy távolsággal elkerüli ellenfelét már a második körben. Látszott a Tip-Top nevű lovon, hogy minden benne volt ahhoz, hogy nyerjen. A maros megyét képviselő, amúgy sepsiszentgyörgyi származású Bartha Ferenc és az Etédet képviselő lovas, Kelemen Sándor Géza jutnak tovább a vasárnap délutáni döntőbe. 

 

2. futam:

 

Farkaslaka, Bálint Szilamér, Villámlás

Nagyernye, György Mátyás Zsolt, Lázár

Kilyén, Vancea Róbert, Liza

 

Pattanásig feszülnek a lovak idegei, főként a farkaslaki Villámlásé, aki úgy döntött, kitör a versenytérről, ezért végül csak Nagyernye és Kilyén lovasa állnak a starthoz. A rajt után egyből maga mögé utasítja ellenfelét György Mátyás Zsolt Lázár nevű lovon, és ő is lesz az, aki a célba elsőként beér és továbbjut a vasárnapi döntőbe. 

 

3. futam

Réty, Kocsis Csaba Róbert, Pluto XXV1-5

Sepsiszentgyörgy, Tamás Csaba, Rover Gidran 34 Rozi

Szotyor, Kinda József, Kati

 

Tamás Csaba az első kör felében elkerüli Réty lovasát. Úgy tűnik, nem is hajtja túl magát, mintha készülne már a holnapi napra. Kocsis Csaba Róbert próbálja a távolságot csökkenteni, de Tamás Csaba, Sepsiszentgyörgy lovasa nagy előnnyel ér célba.

 

A középfutam és döntő versenyzőinek sorsolására vasárnap délelőtt kerül sor.

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama