„Egy percig sem voltam ló nélkül” – Interjú a Székely Vágta győztesével

A 29 éves felsőlemhényi Zsigmond János nyerte a Székely Vágtát a hét végén a maksai Óriáspince-tetőn 10 éves Timpex Amata nevű lovával. A budapesti Nemzeti Vágtán a székelyföldi előfutam első három helyezettje, Lemhény, Gyergyószentmiklós és Szotyor, valamint házigazdaként Sepsiszentgyörgy képviselheti a térséget.
 
– Mikor kezdett lovagolni?
 
– Amióta élek, egyetlen percig sem voltam ló nélkül, de kilencéves koromtól ülök nyeregben. Timpex Amata az első versenylovam, eddig igavonó állataim voltak. Most négy lovam van, két feketét szekérbe fogva használunk, van egy négyéves fiatal, és a tízéves Timpex Amata – őt Kancusnak becézzük.
 
A győztes lovat idén januárban hoztam el a nyíregyházi Timpex lovardából. Bódi Albert kézdivásárhelyi barátom tavaly ott volt a budapesti Nemzeti Vágtán, ott látta meg ezt a kancát, és amikor megtudta, hogy eladó, nekem ajánlotta. Sokat lovagoltunk, edzettünk együtt. Az elején akadtak problémák, alig bírtam vele, nehezen szoktunk össze, és rengeteget dolgoztam vele, de végül sikerült, meg is lett a sok munka eredménye.
 
– Hogyan viselkedett a ló a verseny előtt és alatt?
 
– Végig tudta, érezte, hogy mi következik. Csütörtök este levittem a helyszínre, az Óriáspince-tetőre, vasárnap estig nem is evett. Reggeltől estig ott volt a zab előtte, de nem törődött vele. Végig a pályára koncentrált, minden idegszálával a versenyre összpontosított. Akkor nyugodott meg, amikor hazaértünk, most már eszik rendesen, jól van.
 
– És mi volt a versenyzés taktikája? Szándékosan fogta vissza az elején, és húzott rá a második kör végén?
 
– Minden futamot megnéztem, a Góbé Futam döntője nagy élmény és tanulság volt, mi lovasok is ámulva néztük, ahogy a szotyori Bartha Ferenc Fecske nevű lovával az utolsó fél körben mind a három ellenfelét megelőzte. Az elődöntőben is próbáltam így taktikázni, de nagyon erős ellenfeleim voltak, a döntőben viszont kivártam az utolsó lehetőséget, amikor belső körön tudtam menni.
 
– Miként készülnek a Nemzeti Vágtára?
 
– Két-három hét szünetet tartunk mind a ketten, elsősorban a ló. Eszik, pihen, kicsaptam a kertbe. Azután kezdjük az edzésprogramot, hétfő, kedd, szerda edzés, csütörtök pihenő, majd péntek-szombaton újra munka, vasárnap pedig pihenés. Az edzésnapokon sokat járjuk a hegyeket, erdőt- mezőt, lépésben, ügetésben, hogy sokat járjon a ló. Napi másfél-két órát lovagolok.
 
– Becslése szerint, milyen esélyeik vannak a Nemzeti Vágtán?
 
– Nehéz ezt előre megmondani, hiszen ott nagyon komoly a mezőny, profi szinten lovagolnak. Ennek ellenére ettől a lótól minimum egy középdöntőt várok, hiszen tavaly is középdöntős volt Budapesten. Megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni belőle.
 
Forrás: székelyhon.ro
http://szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/aegy-percig-sem-voltam-lo-nelkula-a-interju-a-szekely-vagta-gyoztesevel
© - Székely Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama